Minder corona weegt op omzet GSK

Het Britse farmabedrijf GSK, een van de grootste private werkgevers in Wallonië, heeft in het eerste kwartaal duidelijk minder omzet en winst geboekt.

De omzet kwam uit op bijna 7 miljard pond (7,9 miljard euro), een daling met 8 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Uitgezonderd coronaproducten nam de omzet met 10 procent toe. 

De nettowinst (groepsaandeel) daalde met 17 procent tot 1,5 miljard pond, maar dat was beter dan wat analisten hadden verwacht. De winstdaling heeft onder meer te maken met de verkoop in de loop van vorig jaar van Haleon, de consumentendivisie die onder meer de merken Voltaren, Sensodyne en Nicorette omvat. Dat onderdeel werd in juli naar de beurs van Londen gebracht. 

Sinds die verkoop concentreert GSK zich op meer specifieke geneesmiddelen, met veel toegevoegde waarde, en vaccins. Zo werkt het bedrijf aan hiv-injecties en een RSV-vaccin. De verwachting is dat de resultaten de komende maanden zullen verbeteren.

Ook het Zwitserse farmabedrijf Roche maakte woensdag een omzetdaling bekend (-7 procent tot 15,3 miljard Zwitserse frank, omgerekend 15,5 miljard euro), doordat er minder coronatests werden verkocht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.