Middenveld vraagt Kamer wetsartikel over "aantasting overheidsgezag" niet te stemmen

Een groep Belgische middenveldorganisaties vraagt de Kamer om een artikel in de nieuwe versie van het Strafwetboek weg te stemmen. Het artikel over "kwaadwillige aantasting van het overheidsgezag" perkt het recht op protest in en vormt een bedreiging voor fundamentele vrijheden, stelt de coalitie.

De organisaties vinden het nieuwe artikel gevaarlijk omdat het een zeer ruime interpretatie toelaat. Voor de regering moet het een instrument zijn tegen "een ernstige en reële bedreiging van de nationale veiligheid, de openbare volksgezondheid of de goede zeden". De middenveldorganisaties noemen die termen vaag en vrezen dat bijvoorbeeld jongerenorganisaties die leerlingen oproepen tijdens de schooluren te protesteren in de toekomst vervolgd kunnen worden. 

Daarnaast meent de coalitie dat het nieuwe artikel niet nodig is. "Het gebruik van strafrechtelijke sancties kan volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens alleen als personen aanzetten tot geweld, haat of onverdraagzaamheid. Op basis van de huidige wetgeving is dat al strafbaar", klinkt het.

Mensenrechten

Ook het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM) adviseerde vorig jaar om het artikel niet op te nemen in het Strafwetboek. Volgens het FIRM gaat het immers om een uitlating die wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting en slechts in zeer specifieke gevallen kan worden ingeperkt. "Voor deze specifieke gevallen (bijvoorbeeld oproepen tot haat of geweld) bestaan reeds straffen, waardoor dit misdrijf geen toegevoegde waarde zou hebben", aldus het instituut, dat ook waarschuwt dat het artikel zou kunnen leiden tot de criminalisering van sociaal protest. 

De Commissie Justitie van de Kamer keurde de nieuwe versie van Boek II van het Strafwetboek dinsdag goed. Het nieuwe Strafwetboek zou 8 februari tijdens de plenaire vergadering in de Kamer aan bod komen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.