Michel D'Hooghe, 50 jaar later

De provinciale raad Orde West-Vlaanderen publiceerde in zijn tijdschrift Q-ratio de laudatio's van de gehuldigde jubilarissen. Boeiende verhalen gaan daarachter vaak schuil achter elk gezicht, aldus dr. Lieven Wostyn in zijn welkomstwoord. Zonder tekort te willen doen aan al die verhalen, één gezicht sprong eruit: dat van dr. Michel D'Hooghe die 50 jaar geleden afstudeerde. 

Opvallend: de laudatio van Michel D'Hooghe is de kortste van allemaal, maar daarom niet de minst veelzeggende. Zijn synthese van 50 jaar medische praktijk:

Dubbel leven

"In feite heb ik een dubbel leven geleid: een leven in de geneeskunde en een leven in de sport."

"De geneeskunde  is steeds prioritair geweest: minder publiek maar met veel inzet voor de mens in nood, heel vaak een revaliderende jonge mens, veelal na traumata."

"De wereld van de sport, met de obligate media-entourage, heeft me veel geleerd over de ambities en teleurstellingen van velen, voor wie de sport vaak de kern van het bestaan uitmaakt."

"De twee werelden hebben zich verenigd in de medische leiding van FIFA, waar ik gedurende 34 jaar de eindverantwoordelijkheid heb gedragen. 'Verantwoordelijk zijn' heeft mijn leven beheerst. Ik ben er blijvend dankbaar voor."

Blikvangers

Een wel erg synthetische versie van zijn leven en zijn talrijke verwezenlijkingen. We voegen er daarom nog enkele uitspraken-blikvangers aan toe uit een interview met onze redactie, nu bijna zeven jaar geleden, met de schijnwerper gericht op de wereld van de sport:

  • de omkoopschandalen binnen de Fifa: "Ik heb het gevoel dat er nu heel wat gekuist is - waarschijnlijk nog niet alles, maar ik wil tot de laatste dag mijn medewerking verlenen";

  • doping en medische begeleiding: "Het voetbal kent geen dopingcultuur";

  • sudden cardiac arrest: "Bij het begin van mijn loopbaan als clubarts werd ik geconfronteerd met een acute hartstilstand";

  • football for health: "We evolueren naar 100 nationale regeringen die voetbal willen gebruiken om de jeugd te begeleiden. Dat project wil ik als afscheidsgeschenk aan de Fifa geven";

  • misbruik van pijnstillers: "We verzetten ons daartegen, maar het is veel moeilijker dan dopingbestrijding";

  • de waarde van een attest: "De vraag om een attest voor sportende zonen die een handtekening nodig hadden? Daar ging ik dus niet op in".

Die laatste uitspraak is meer dan ooit actueel met de actie Blauwe Krokodil tegen onnodige attesten.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.