Meerderheidspartijen vragen audit Rekenhof naar contactopsporing

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement, N-VA, CD&V en Open Vld, vragen dat het Rekenhof een audit doet naar de uitvoering van de contacttracing in Vlaanderen. Ze doen dat na een geval van mogelijke fraude bij een van de betrokken callcenters.

Afgelopen weekend raakte via Het Laatste Nieuws  bekend dat Yource, één van de callcenters waarmee de Vlaamse overheid samenwerkt voor contactopsporing, de overheid mogelijk voor meer dan een miljoen euro heeft opgelicht. Yource factureerde aanzienlijke bedragen aan de Vlaamse overheid voor niet-geleverde prestaties. Zo zouden er voor contactopspoorders prestaties zijn aangerekend, terwijl de tracers zelf intussen andere opdrachten uitvoerden. 

De samenwerking met het bedrijf is meteen stopgezet en er werd een externe audit naar andere bedrijven in het consortium besteld. Het Agentschap Zorg en Gezondheid kondigde ook meteen een strafklacht aan. Minister van Welzijn Wouter Beke reageerde misnoegd en noemde de mogelijke fraude "bijzonder verwerpelijk". 

Het Vlaams Parlement houdt vanmiddag een actualiteitsdebat over het dossier. Daarbij zal minister Beke tekst en uitleg moeten geven bij het mogelijke fraudegeval. Zeker vanuit de oppositie valt stevige kritiek te verwachten, al was het maar omdat bijvoorbeeld Vooruit al veel langer aandringt op een onderzoek van het Rekenhof.

Maar nu vraagt ook de meerderheid zelf een audit door het Rekenhof. "Misbruik van belastinggeld is ontoelaatbaar. Punt. Dat het midden in een gezondheidscrisis gebeurt is al helemaal wansmakelijk," zo is te horen bij de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open Vld.  Zij vragen het Rekenhof nu om een audit uit te voeren van de aangerekende prestaties door bedrijven die mee de centrale contactopsporing voor Vlaanderen organiseren én een doorlichting van de uitvoering van het contactonderzoek door die bedrijven.

"Het is van het grootste belang dat de mogelijke fraude door Yource op korte termijn wordt onderzocht", zegt CD&V-parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Dat de Vlaamse regering zelf al een audit heeft aangekondigd is volgens N-VA-parlementslid Lorin Parys een goede zaak. "Maar er moet ook een meer diepgaand onderzoek gebeuren door het Rekenhof naar de contactopsporing in zijn geheel", aldus Parys. 

"Contactopsporing is één van onze verdedigingslinies tegen het coronavirus. Misbruik bij contactopsporing is spelen met de volksgezondheid. We moeten dit tot op het bot uitspitten en misbruik in de toekomt vermijden", besluit Freya Saeys (Open Vld).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.