"Meer groen, minder doden" (UA en provincie Antwerpen)

De Universiteit Antwerpen en de provincie Antwerpen gaan verder met Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. De natuur heeft een positieve impact op onze gezondheid: dat blijkt duidelijk uit een recent internationaal onderzoek. Ter gelegenheid van de verlenging van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving – een initiatief van UAntwerpen en provincie Antwerpen – stelt autoriteit Evelise Pereira de resultaten op 17 mei voor. Ook dr. Dirk Avonts spreekt daar.

De provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen zetten al enkele jaren samen hun schouders onder de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. Op 17 mei zetten beide partners hun handtekening onder een verlenging van het initiatief. De leerstoel, die al zeker zal lopen tot 2026, leidde onder meer tot het recente boek Natuur op doktersvoorschrift, waarin Dirk Avonts, Hans Keune en Roy Remmen (UAntwerpen) uitleggen wat de effecten van de natuur op de gezondheid zijn, en hoe zorgverleners daar bewust kunnen op inzetten.

Toegang tot groene ruimte
Tijdens de zitting voor de verlenging van de leerstoel neemt onder anderen Evelise Pereira het woord. De Braziliaanse is een absolute experte wat de gezondheidseffecten van groen betreft. Zo werkte ze onder meer mee aan een project in Barcelona en deed ze onderzoek naar de link tussen het gebrek aan groene ruimte en de sterfte in steden. De wetenschapster zal de komende zes maanden in Antwerpen werken, in het kader van het EU-onderzoeksproject GoGreenRoutes.

“Ingrepen die leiden tot een toename van de hoeveelheid groen in de buurt van woningen kunnen leiden tot een vermindering van vroegtijdige sterfte, tot meer lichamelijke activiteit, sociale interactie, geestelijke gezondheid en welzijn bij de hele bevolking”, aldus Pereira. “Op Europees niveau heeft slechts 40% van de stadsbewoners de aanbevolen toegang tot groene ruimte, wat erop wijst dat er nog veel werk aan de winkel is op het gebied van de vergroening van onze steden.”

Vergroening op maat
Ook in de context van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving lanceerden UAntwerpen en de Antwerpse Regionale Landschappen (de Voorkempen, Rivierenland, Kleine en Grote Nete, Schelde-Durme) het project Buitenzorg. Vier zorginstellingen in de provincie Antwerpen werken aan vergroening op maat, vanuit het idee dat natuur een gunstig effect heeft op de gezondheid.

Gedeputeerde van Milieu en Natuur, Jan De Haes: “Als provincie zetten we al jaren in op een gezonde leefomgeving. Dit doen we zowel door de Leerstoel te ondersteunen als met concrete realisaties. Zo lanceerden we tijdens corona de website Groenzoeker, die een overzicht geeft van het toegankelijk groen in de buurt."

"Samen met huisartsen in opleiding bekijken we nu hoe we deze site gebruiksvriendelijker kunnen maken voor artsen. En binnen het project ‘Maak van je school een groene oase’ vergroenen we meer dan 100 speelplaatsen in de provincie. Dat de Leerstoel verlengd wordt, is dus goed nieuws voor onze natuur én onze gezondheid.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.