Meer dan één beroep op de drie is een knelpuntberoep

De lijst met knelpuntberoepen is opnieuw langer geworden. De lijst van 2023 telt 234 beroepen of 27 meer dan in 2022. Hierdoor is meer dan één op de drie (36 procent) beroepen in Vlaanderen een knelpuntberoep. Een van de nieuwkomers is maatschappelijk werker, zo melden arbeidsbemiddelaar VDAB en Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V).

De meeste knelpuntberoepen in de 'top tien' stonden daar vorig jaar al in, met de verpleegkundige nog steeds op stek één. Ook technische functies zijn moeilijk in te vullen: ze nemen de helft van de top tien in.

Op twee staat werfleider, gevolgd door technicus industriële installaties. Schoonmaken bij mensen thuis en bestuurder trekker-oplegger vervolledigen de top vijf. Medewerker in de fruitteelt (8) en boekhouder: accountant - belastingadviseur (9) stonden vorig jaar niet in de top tien. Voorts zijn verderop de lijst 'vaste waarden' te vinden als ICT-profielen, horecapersoneel, begeleider kinderopvang en slager.

En dan de nieuwkomers in de lijst. Het gaat onder meer om maatschappelijk werker, hotelreceptionist en podiumtechnicus. Ook nieuwe bodemonderzoekers zijn schaars, net als medewerkers uitvaartdiensten of keukenmedewerkers.

Knelpunteconomie

De belangrijkste oorzaak van de arbeidsmarktkrapte blijft de vergrijzing van de bevolking. Werknemers die met pensioen gaan, moeten vervangen worden, terwijl bedrijven ook willen uitbreiden. Zeker in de gezondheids- en welzijnssector is de vergrijzing een probleem. Voorts blijven nog de gevolgen van de coronamaatregel voelbaar. Sectoren die tijdelijk moesten sluiten, kennen grote, of nog grotere, aanwervingsproblemen.

"We bevinden ons in een echte knelpunteconomie. Dankzij de knelpuntberoepenlijst zijn we in staat prioriteiten te bepalen en kunnen we een gerichte aanpak uitwerken om de vacatures in deze beroepen in te vullen", dixit minister Brouns.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  31 januari 2023

  Ziehier de top 3 van de knelpuntberoepen in de loopgraven :
  1) nunne
  2) met stip : CDNV lijst- en voor- trekker
  3) meth fabrikant