Meer dan 120 vrouwen klagen grensoverschrijdend gedrag in politiek aan

Meer dan 120 vrouwen klagen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de politiek aan. Dat doen ze in een open brief in De Standaard.

De Schaarbeekse Ecolo-schepen Sihame Had­dioui diende vorig jaar een klacht in tegen collega-schepen Michel De Herde (Défi) voor aanranding. Haar verhaal is nu de vonk voor een open brief die werd ondertekend door meer dan 120 politiek actieve vrouwen, ­onder wie vicepremier Petra De Sutter (Groen), Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD), Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) en Vooruit-volksvertegenwoordiger Katia Segers. Haddioui was zelf een van de initiatiefneemsters.

"Wij roepen de politieke wereld op om haar verantwoordelijkheid te nemen rond seksistisch, seksueel en psychologisch geweld door overheidsfunctionarissen", staat in de brief. "Vele mensen krijgen ­dagelijks met dergelijk geweld te maken. De ­impact ervan op de ­gezondheid of het privéleven staat niet meer ter discussie. Wanneer dit geweld zich voordoet op plaatsen waar ­beslissingen genomen worden, brengt het onze democratie in ­gevaar."

Er moet er een einde komen aan "het taboe en de omerta", zeggen de ondertekenaars. "De politieke wereld is ontworpen door mannen en voor mannen. De beroepscultuur zelf is seksistisch, dat moet anders. We moeten ­geweld voorkomen, de slachtoffers beschermen en de vermeende ­daders tijdens procedures aan de kant kunnen zetten."

De vrouwen pleiten voor de oprichting van een "onafhankelijk orgaan voor seksistisch, seksueel en psychologisch geweld in de politiek".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  28 november 2022

  Waarom denk je dat al die gasten inde politiek gaan : uit altruïsme ?
  Meestal mogen ze thuis niks , dus gaan ze elders haantje de voorste spelen en dit voor 2 redenen :
  1) gratis eten en drank hele dagen op kost van een ander
  2) macht erotiseert : gratis sex : nen job in ruil voor nen blow job !