Vitamine D, insuline en obesitas

Vitamine D zou een gunstige therapeutische rol spelen bij de ontsteking die verband houdt met obesitas en bij het onderzoek naar gewichtsverlies.

Het is bekend dat vitamine D een essentiële rol speelt bij de regulering van het metabolisme van de skeletspieren, net zoals bij het metabolisme van het calcium- en fosforgehalte in het bloed. De vitamine D-receptoren regelen de aanmaak van lipiden en spelen daardoor een rol in de ontwikkeling van obesitas. Bovendien lopen obese personen een hoger risico om een vitamine D-tekort te hebben, wat leidt tot een toename van ontstekingen, insulineresistentie en het metaboolsyndroom.
Intense fysieke inspanningen leiden tot een toename van ontstekingen, maar regelmatige matige inspanningen verminderen daarentegen de aanmaak van pro-inflammatoire cytokines. Het gevolg daarvan is dat de cardiovasculaire en metabole gezondheid van obese personen verbeterd.

Het is aangetoond dat supplementen van vitamine D, samen met chronische matige inspanningen of een gematigde beperking van calorieën het gewicht, de ontstekingsmarkers en de cholesterol verbeteren.
Deze studie toont de impact van een vitamine D-tekort op ontstekingen in samenhang met obesitas, en toont aan hoe fysieke inspanningen en een gewichtsverlies de positieve effecten van vitamine D bij ontsteking ten gevolge van obesitas kunnen verbeteren.

  • Inflamm Res 2015 Aug-64(8):565-75. DOI: 10.1007/s00011-015-0847-4

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bart Verheyden

    14 november 2018

    verbeterd is met een t geschreven aub.