Terugbetaling chinolonen: wat verandert op 1 mei?

Het Riziv waarschuwt de voorschrijvers: vanaf volgende maand zullen de terugbetalingsvoorwaarden voor sommige antibiotica uit de klasse van (fluor)chinolonen veranderen. De ziekteverzekering perkte het veld in van infecties en/of situaties om tussen te komen. Een (elektronische) toestemmingsaanvraag is vereist.

De geneesmiddelen kwestie zijn diegene die oraal worden toegediend, terugbetaalbaar in de openbare apotheek en met een van deze werkzame bestanddelen: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine of ofloxacine. Het Riziv geeft op zijn website http://www.riziv.fgov.be/SiteCollectionDocuments/fluoro_chinolonen_vergoedingsvoorwaarden_fluoro_quinolones_conditions_remboursement.pdf de tien infecties waarvoor terugbetaling mogelijk is, gaande van acute prostatitis over ongecompliceerde acute diverticulitis, om zijn inventaris te eindigen met de meer algemene formule van de “uitzonderlijke en dringende situatie die het starten van een behandeling met een chinolone vereist”.

Vanaf 1 mei is de voorschrijver verplicht om elektronisch toestemming te vragen voor de terugbetaling voor de patiënt (op basis van zijn medisch dossier of via de webapplicatie CIVARS) via de adviserend arts. Telkens voor een periode van maximiaal 1maand.

Het kan ook buiten de adviserend arts om, voor zover de behandelend arts op het voorschrift “derdebetalingsregeling van toepassing” vermeldt.

Gewoonlijk nodigt het Riziv artsen uit om de bewijsstukken bij te houden die de terugbetaling kunnen staven. Met name als vooraf een monster moet worden genomen van de antibiogramcultuur.

Het Riziv legt uit dat deze verandering deel uitmaakt van een "globale aanpak om de volksgezondheid te verbeteren". Het is noodzakelijk "om de overconsumptie van antibiotica in België tegen te gaan en de ontwikkeling van resistentie die daarvan het gevolg is".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.