Wat te doen wanneer een patiënt na een besmetting met COVID-19 naar huis terugkeert?

De Franse HAS (Haute Autorité de Santé) publiceerde onlangs haar aanbevelingen omtrent dit onderwerp in negen hoofdstukken. Op de website zien we dat ze voornamelijk betrekking hebben op de noodzaak van functionele en respiratoire revalidatie en op de vaststelling en behandeling van hart-, ademhalings-, nier- en leverinsufficiëntie (1).

Samengevat:

  • De min of meer ernstige problemen, met name respiratoire, cardiovasculaire, renale, neurocognitieve, psychiatrische, musculoskeletale, metabole en nutritionele stoornissen die leiden tot een beperking van de activiteiten, komen vaak voor en zijn vooral bij deze patiënten belangrijk. Langdurige behandeling is noodzakelijk.

  • Het risico op besmetting vereist de strikte toepassing van beschermende maatregelen tijdens revalidatiesessies in de besmettelijke fase, die na de acute fase kan aanhouden.

  • De doelstellingen van een opname in een instelling voor fysieke geneeskunde of revalidatiecentrum zijn een diagnostisch bilan, een evaluatie van de specifieke problemen en activiteitsbeperkingen, een gestructureerd revalidatieprogramma en monitoring van de medische complicaties.

  • Sommige patiënten hebben een multifunctioneel revalidatieprogramma nodig dat wordt gecoördineerd door een arts in de fysieke geneeskunde. Vaak moet er zuurstof worden toegediend.

  • Zolang de patiënt niet stabiel is, moet bij de revalidatie rekening worden gehouden met het risico op cardiorespiratoire decompensatie en bepaalde trombo-embolische complicaties. De fysiologische constanten moeten zorgvuldig worden bewaakt.

  • Bij elke revalidatiesessie moet rekening worden gehouden met de vermoeidheid van de patiënten. Vaak vertonen ze tekenen van ondervoeding, asthenie en comorbiditeiten.

  • Thuisrevalidatie is mogelijk via telezorg, via oefenprogramma’s die vooraf worden aangeleerd en op afstand worden gemonitord of met een kinesitherapeut die thuis langskomt als de patiënt geen andere opties heeft.

  • De thuisrevalidatie kan starten na de acute fase, met het oog op een geleidelijke en gecontroleerde hervatting van een fysieke activiteit met lage intensiteit (1-3 MET of kortademigheid ≤ 3 op de Borg-schaal), voortzetting van de respiratoire revalidatie, opnieuw stappen en hervatting van de gebruikelijke functionele activiteiten, hervoeding en psychologische follow-up, waarbij rekening wordt gehouden met de kortademigheid, vermoeidheid en weerstand van de patiënt.

  • De coronapatiënt die thuis of in het ziekenhuis verblijft, moet worden ingelicht over het feit dat hij mogelijk een gerichte uithoudingstraining op afstand moet volgen om het werk en de fysieke en sociale activiteiten te kunnen hervatten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.