Nederlanders groter dan normaal door melkconsumptie

Nederlanders zijn groot – erg groot zelfs: gemiddeld 1,81 meter voor mannen en 1,68 meter voor vrouwen. Verontrustender is dat mannen in Nederland gemiddeld 84kg en vrouwen 70kg wegen. En dat omdat ze te veel melk drinken!

Het officiële Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zopas bevestigd wat iedereen weet die al eens de tram neemt in Amsterdam of een dagje naar het strand van Scheveningen gaat: Nederlanders zijn (erg) groot, gemiddeld 1,81 meter voor mannen en 1,68 meter voor vrouwen.

Deze onafgebroken toename in de lengte van onze noorderburen gaat gepaard met een verontrustender fenomeen: ze worden ook steeds zwaarder. Mannen wegen gemiddeld 84kg en vrouwen 70kg. De helft van de mannen en 43% van de vrouwen heeft daarmee overgewicht. De wetenschappelijke overheden van het land proberen al een tijdje de oorzaken hiervan te achterhalen. Eén daarvan is uiteraard de voortdurende toename van de levensstandaard en het daarmee gepaard gaande fenomeen dat mensen meer eten. Met daarbij specifiek voor Nederland: de zeer hoge consumptie van melk, een product dat rijk is aan mineralen en vitamine en dat de toename in lengte (mogelijk) stimuleert.

In Nederland, dat blijkbaar gespaard blijft van de anti-melksfeer die in andere Europese landen heerst, wordt jaarlijks 12 miljard liter melk geproduceerd. Zowat 90% van dat volume wordt verwerkt, maar 10% wordt rechtstreeks geconsumeerd. Het broodje kaas met een glas melk verrast dan ook nog altijd menig bezoeker die een ‘normaal’ middag­maal had verwacht.

 

 

 

  • Bron: CBS (Nederland).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.