Allergieremmende werking van quercetine

Quercetine is een polyfenol dat deel uitmaakt van de subgroep van flavonoïden en meer bepaald van de flavonolen. We vinden het vooral in uien, broccoli, appels, bessen en druiven, bepaalde kruiden, thee en wijn.

Quercetine stimuleert het immuunsysteem en werkt daardoor als antioxidant en anti-allergicum. Het heeft een antivirale werking, remt de aanmaak van histamine, pro-inflammatoire cytokines en leukotriënen, en onderdrukt de aanmaak van interleukines IL-4.

Door al die anti-inflammatoire fenomenen is quercetine een eerstekeuzebehandeling bij ernstige astmatische bronchitis, allergische rinitis en anafylactische reacties op pinda’s. Merk op dat quercetine, een plantenextract, het hoofdbestanddeel is van een groot aantal geneesmiddelen die in wezen antiallergenen zijn, van voedingssupplementen en van verrijkte producten. Het is werkzaam omdat het de interleukine IL-8 remt en IL-6 onderdrukt en ook het gehalte aan calcium in het cytosol verhoogt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.