Medicatie tegen hepatitis C straks voor alle patiënten terugbetaald

Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een pril stadium bevindt. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Hepatitis C is een infectieziekte die vooral de lever aantast. Doordat klachten zich doorgaans pas gestaag manifesteren, weten veel mensen niet dat ze drager zijn. Op dit moment zijn naar schatting 70.000 Belgen drager van het virus, waarvan ongeveer de helft zich daar niet van bewust is.

Sinds januari 2015 worden geneesmiddelen tegen hepatitis C in ons land terugbetaald voor patiënten bij wie de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt. "Door de strijd met het virus vroeger aan te gaan, kunnen we vermijden dat de ziekte chronisch wordt en dat patiënten permanente leverschade oplopen", legt minister De Block uit. "Een vroege diagnose is daarbij cruciaal: hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe sneller we de behandeling kunnen opstarten en hoe beter de kansen op genezing. Je op tijd laten testen is dan ook de boodschap".

Dit jaar krijgen 1.100 patiënten de medicatie tegen hepatitis C terugbetaald. Door de uitbreiding van de terugbetaling zouden daar volgens schattingen van het RIZIV zowat 1.000 patiënten bij komen volgend jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.