Mazelenvirus aangetroffen in rioolwater in Brussel-Noord

Onderzoekers van het Rega Instituut (KU Leuven) hebben het mazelenvirus aangetroffen in het rioolwater in Brussel-Noord. Dat meldt Elke Wollants, lab manager van het Rega Instituut, op X, het vroegere Twitter. Wollants roept mensen op zich te laten vaccineren tegen de ziekte.

Het Rega Instituut spoort sinds het begin van de coronapandemie naar virussen in het rioolwater. Tot voor kort werd niet getest op het mazelenvirus, maar omdat het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding midden februari waarschuwde dat de mazelen in opmars zijn in Europa, zijn de Leuvense onderzoekers het rioolwater ook op de mazelen beginnen analyseren. 

In de stalen uit Leuven werden geen mazelen aangetroffen, en ook in die uit Brussel-Zuid was geen mazelenvirus aanwezig. Maar nadien bleken drie stalen uit Brussel-Noord het virus te bevatten. Uit de DNA-sequencing bleek dat het om genotype D8 ging, wat betekent dat het om natuurlijke infecties ging, en dat de concentraties niet van een vaccin afkomstig konden zijn. 

"Er zijn een vijftal gemelde infecties gekend bij Sciensano", vertelt Wollants. "Maar onze bevindingen wijzen erop dat er veel infecties onder de radar zijn gebleven. Daarom roepen we iedereen op zich te laten vaccineren. Vaccinatie is de beste bescherming tegen deze ziekte, die ernstige complicaties kan veroorzaken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 maart 2024

    Mazelen virus is ook niet zot hè : da arm beestje weet dat het van de cocaïne in het rioolwater van die beschaafde Antwerpenaars HIGH zal worden !