Maron in beroep tegen nieuwe omgevingsvergunning Brussels Airport

Brussels minister voor Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) kondigt aan in beroep te gaan tegen de nieuwe omgevingsvergunning die het Vlaams Gewest afleverde voor Brussels Airport. "Na analyse door onze advocaten, blijken er elementen te bestaan die een beroep tegen de vergunning rechtvaardigen", verklaarde hij. Nadien kondigde ook de Waalse minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) aan vrijdag te zullen voorstellen aan de regering om eveneens in beroep te gaan.

Volgens de Ecolominister werd geen rekening gehouden met de verzuchtingen van de Brusselaars. De vergunning is niet ambitieus genoeg voor het welzijn en de gezondheid van de omwonenden van de luchthaven. Bovendien is de vergunning gebaseerd op een "ruim onvolledig" effectenrapport. 

"Gezien de impact van de vergunning op de Brusselse bevolking en omdat geen rekening gehouden werd met de vragen van de Brusselse regering, zal ik volgende donderdag voorstellen om de procedure van belangenconflict te starten tegen de vergunning", aldus Alain Maron.

De Brusselse regering had gevraagd om in de nieuwe vergunning het aantal vliegbewegingen te beperken tot 220.000 vliegbewegingen per jaar, rekening te houden met de Brusselse geluidsnormen, de nachtvluchten te verbieden, en een vernieuwing van de vloot met minder luidruchtige vliegtuigen op te leggen. 

"Kortetermijnbelangen"

Volgens Alain Maron werkt het Gewest samen met de Brusselse gemeenten om de belangen van de inwoners van de hoofdstad te verdedigen. Hij betreurt dat de Vlaamse regering "het welzijn en de gezondheid van tienduizenden omwonenden van de luchthaven, Vlamingen, Brusselaars en Walen, opoffert voor de kortetermijnbelangen van de luchthaven en een onevenwichtige en voorbijgestreefde visie op economische ontwikkeling". 

Tellier hekelt eveneens een "grotendeels onvolledige" impactstudie. "De Waalse regering had zich zeer duidelijk uitgesproken tegen de omgevingsvergunning omdat er geen rekening werd gehouden met het Waals grondgebied in de impactstudie. We hadden gevraagd om de studie te herzien en aan te vullen. Dat is niet gebeurd", aldus Tellier op 9 april voor het parlement. 

"We zullen een beslissing nemen zodra de analyse afgerond is, maar de mogelijkheid om in beroep te gaan - voor de Raad van State, red. - moet zeer ernstig geanalyseerd worden", zei ze eerder deze maand ook. Donderdag/vandaag bleek dat de minister uiteindelijk voorstander is van een beroep, en dat ze dat vrijdag aan de rest van de regering zal voorstellen.

"Degrowth"

In een korte reactie haalt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) zwaar uit naar Open VLD die volgens haar in de Brusselse coalitie "een diepe buiging maakt voor Ecolo/Groen, die staan voor degrowth".  "Onbegrijpelijk en een slag in het gezicht van talloze werknemers die hun job te danken hebben aan de luchthaven", vindt Demir.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.