Limiet op export medicijnen in geval van crisis, capaciteitsversterking huisartsen op komst

De federale regering heeft een koninklijk besluit genomen waardoor ze de uitvoer van medicijnen kan beperken in geval van crisis. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de Franstalige nieuwszender LN24 bekendgemaakt.

"Er bestaat een grote bezorgdheid over een tekort aan geneesmiddelen, zowel in België als in andere landen. Zaterdag hebben we een KB gepubliceerd dat ons toelaat een limiet in te stellen op de export in geval van onbeschikbaarheid, als het over essentiële medicijnen gaat, indien er haast mee gemoeid is. De groothandelaars-verdelers zijn verplicht eerst te leveren aan onze apotheken", legde de minister uit.

In een mededeling licht de minister toe dat de export tijdelijk kan worden verboden via een lijst. Het verbod zal van toepassing zijn op geneesmiddelen die dringend en noodzakelijk zijn, een grote impact hebben op het leven van de patiënt en waarvan er geen andere vergunde geneesmiddelen met dezelfde therapeutische werking ter beschikking zijn. De onbeschikbaarheid van dergelijk geneesmiddel wordt in dat geval gecatalogiseerd door het  Geneesmiddelenagentschap (FAGG) als 'waarschijnlijk' of 'zeker' gedurende minstens één maand.

Vandenbroucke wil op deze manier paraat staan wanneer ook in ons land de druk op de geneesmiddelenvoorraad verder zou toenemen. "Het is onze verantwoordelijkheid om de garantie te bieden dat mensen hun behandeling met soms levensnoodzakelijke geneesmiddelen niet onderbroken wordt. Een tijdelijk exportverbod zal daartoe bijdragen", zegt de minister.

Vandenbroucke kwam ook terug op het tekort aan huisartsen. "We gaan grote bedragen investeren in huisartsgeneeskunde, maar ook aan hervormingen op het vlak van organisatie werken. Tegen maart of april zullen er voorstellen op tafel liggen voor de versterking van de capaciteit", met daarbij budgettaire inspanningen om assistenten ter ondersteuning van huisartsen aan te werven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Guy STORME

  24 januari 2023

  Even kijken naar het programma op FR2 "Médicaments : "alerte à la pénurie !" van Elise Lucet (19/01/2023).

  Als alle pharmaceutische firma's naar Indië gaan om ze te produceren, is het gevolg dat er een trechter fenomeen ontstaat en de prijzen omhoog gaan en dus wordt het terug interessant om ze lokaal te maken (zie Frankrijk die een fabriek in opbouw heeft gestart)

  Winsten van de Pharma tussen maart 2020 en heden 245%!!

  Misschien zoals ik gedaan heb het effect van nieuwe medicaties op overleving nagaan is de boodschap!