Limburg vreest grensoversteek mazelenuitbraak

Limburg haalt de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen vaccinatiegraad voor schoolgaande kinderen niet meer, wat menigeen verontrust. Enkele weken geleden braken mazelen immers uit in Eindhoven en Nederland kampt, net als enkele andere EU-landen, met een dalende vaccinatiegraad.

Cijfers van het Vrij CLB Limburg - dat 70% van de Limburgse scholieren bereikt - tonen een dalende trend voor zowel de vaccinatiegraad als vaccinatiebereidheid. De vaccinatiegraad voor kinkhoest haalt de 95% niet, voor mazelen was het voor de coronacrisis goed (97%), maar intussen ligt het percentage ook onder de aanbevolen richtlijn van 95%, signaleert Het Belang van Limburg. Met het HPV-vaccin is het nog erger gesteld: op drie jaar tijd zakte het van 96% naar 82%.

“En dat zijn gemiddelden, in Limburg halen twintig scholen 80% niet eens. Enkele uitzonderingen hebben zelfs een vaccinatiegraad van onder de 50%”, zegt Bea Meertens van het Vrij CLB Limburg in de krant. Ze haalt diverse  verklaringen aan voor de dalende trend: “De groeiende vaccinatietwijfel sinds corona en de instroom van vluchtelingen die slechte vaccinatie-ervaringen hadden in hun thuisland.”

In sommige Limburgse scholen zou de vaccinatiegraad zelfs onder de 50 procent liggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.