Leuvense start-up FOx Biosystems haalt 4 miljoen euro op

FOx Biosystems heeft vier miljoen euro opgehaald bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, het Gemma Frisius Fonds en een aantal biotechinvesteerders. De Leuvense start-up zal het kapitaal investeren in haar biosensor-technologie, waarmee ze inzet op de ontwikkeling en productie van biologische geneesmiddelen. FOx Biosystems zal zich vestigen op Bioville, de bio-incubator in Diepenbeek.

FOx Biosystems wil met de kapitaalinjectie voor nieuwe aanwervingen zorgen, internationaal groeien en processen optimaliseren. Zo heeft de start-up momenteel vier vacatures openstaan om naar zes à zeven mensen te groeien, maar het bedrijf wil de komende jaren doorgroeien naar een twintig- à dertigtal personen. "Met deze financiële boost kunnen ze overgaan naar een volgende fa se: de processen optimaliseren, de verkoop versnellen en vervolgens ook de stap naar het buitenland zetten"', zegt Katleen Vandersmissen, Head of Health & Care bij LRM.

De Leuvense start-up focust op de analyse van biomoleculaire interacties, wat inhoudt dat twee biomoleculen - bijvoorbeeld een antilichaam en antigeen - met elkaar binden. "We gaan die binding opmeten met een toestel, waardoor we de eigenschappen van een geneesmiddel of de lagen concentraties daarvan kunnen meten", legt CEO Filip Delport uit, mede-oprichter en doctor-bioingenieur aan de KU Leuven.

De technologie bestaat al langer, maar kan alleen in het labo worden gebruikt en is erg duur. De FOx Biosystems-technologie zorgt ervoor dat men ook buiten het labo op een efficiënte en toegankelijke manier analyses kan doorvoeren. "De FOx-biosensortechnologie heeft vele voordelen ten opzichte van bestaande biomoleculaire analyse-instrumenten", stelt Jeroen Lammertyn, mede-oprichter en professor aan de KU Leuven. "Het gebruiksgemak, de snelheid, de brede inzetbaarheid, lage kostprijs en minimale staalvoorbereiding spelen een belangrijke rol."

Hoewel het om een breed inzetbare technologie gaat, richt het bedrijf zich onder meer op de markt van de ontwikkeling en productie van biologische geneesmiddelen. FOx Biosystems is een spin-off van de KU Leuven en werd opgericht in 2017.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.