Ecolo legt prioriteiten inzake milieu en gezondheid vast

Tijdens een algemene vergadering in Namen hebben de militanten van Ecolo de prioriteiten vastgelegd over milieu en gezondheid. De Franstalige groenen willen een omvangrijk plan voor de herbegroeiing van ruimtes en toegang tot de natuur als een bron van voordelen voor de menselijke gezondheid en als maatregel om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Daarnaast pleit de partij voor een gezonde en duurzame voeding die voor iedereen toegankelijk is en bijdraagt tot de gezondheid, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren. 

Voorts eist Ecolo een kader voor reclame, de vervuiling die ze vertegenwoordigt en de schadelijke effecten ervan op de gezondheid. De militanten vragen ook het krachtiger bestrijden van chemische vervuiling en hormoonontregelende stoffen.

De partij wil voorts gecoödineerde acties om de milieugezondheid van kinderen en jongeren te verbeteren, en een strategie voor duurzame gezondheidszorg, gericht naar de natuur en tegen vervuiling. 

De prioriteiten zijn ook vertaald in concrete voorstellen zoals het schrappen van de btw op lokale groenten en fruit en gratis schoolrefters. Ecolo roept ook op tot het verbieden van bepaalde stoffen in niet-essentiële toepassingen zoals bisfenolen en PFAS. 

"Biomonitoringstudies bij de Belgische bevolking tonen een correlatie aan tussen het sociaal-economisch niveau en de blootstelling aan vervuiling. Tussen de bevolking van Anderlues en Sint-Martens-Latem is het verschil in levensverwachting gemiddeld acht jaar", zegt covoorzitter Rajae Maouane.

"In zekere zin zouden alle ministers ministers van Volksgezondheid moeten zijn, waarbij elk van hen over de middelen beschikt om de gezondheidstoestand van de bevolking te verbeteren", besluit haar collega Jean-Marc Nollet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.