Clash over griepprik bij apotheker vanaf 1 oktober

Apothekers zullen vanaf 1 oktober dan toch nog geen griepvaccin kunnen toedienen. De nieuwe wet geraakt namelijk niet snel genoeg door het parlement omdat Vlaams Belang een tweede lezing aanvroeg. N-VA had vooraf al de parlementaire commissie verlaten want de partij wou zich niet door Vandenbroucke onder druk laten zetten.

De felle tegenkanting van de artsensyndicaten tegen de griepprik door apothekers kreeg dus een verlengstuk in de Kamercommissie Volksgezondheid. Vandenbroucke schermde in de discussie met de hoogdringendheid en het belang voor de volksgezondheid, terwijl noch N-VA, noch Vlaams Belang zich onder druk wilden laten zetten door de regeling in sneltempo goed te keuren.

De bespreking van het wetsontwerp Vandenbroucke afgelopen dinsdag verliep inderdaad niet rimpelloos, al had de minister zelf al aangekondigd dat de regeling inging op 1 oktober. Waarbij hij eigenlijk voor zijn beurt sprak, want het parlement moest zijn zegen nog geven. En in dat parlement stelde de oppositie zich hard op. 

Opjutten

Het begon met N-VA die zich niet wou laten opjutten. Frieda Gijbels toonde zich zoals gewoonlijk zeer strijdvaardig. Ze beschouwde de vaccinatie ('een medische handeling') die verschoof naar de apotheker, als een princiepskwestie. Dat Vandenbroucke precies dan schermde met het belang voor de volksgezondheid, kon bij haar op weinig krediet rekenen. Wel integendeel. Toen de discussie almaar verder opliep, besloot ze op een gegeven moment om dan maar op te stappen met haar partij. Dat ontlokte de minister dan weer de cynische opmerking: “Dus de N-VA heeft geen mening, dat is interessant! Ge gaat lopen omdat ge hier niet durft stemmen.”

Vlaams Belang bleef dan wel zitten, dat betekende niet dat de partij het eens was met de minister: ze vroeg een tweede lezing aan in de commissie. De argumentatie van Vlaams Belang-parlementslid Dominiek Sneppe: dit wetsontwerp versneld laten stemmen kon niet omdat er te veel belangen mee gemoeid waren en een debat zich eerst opdrong. Volgens Vlaams Belang kan de wet ook discriminatie tussen apothekers en huisartsen tot gevolg hebben.

Vertraging

Dat wekte nog meer toorn op bij Frank Vandenbroucke: "“Zijt ge niet beschaamd, als Vlaams Belang?", viel hij de oppositiepartij aan. "Vlaams Belang is totaal niet geïnteresseerd in de volksgezondheid, alleen maar in dingen vertragen”, luidde de gefrustreerde reactie. Vlaams Belang riposteerde dat de minister het urgentiekarakter misbruikt om het wetsontwerp snel door het parlement te jagen. De partij vindt het haar goed recht om een tweede lezing te vragen.

Het leverde de partij ook massaal kritiek op vanuit Vivaldi. Zo vond Robby De Caluwé (Open VLD) eveneens dat er gespeeld wordt met de volksgezondheid. "Deze commissie moet nu aan het algemene welzijn van de burgers denken en alle andere politieke argumenten aan de kant schuiven”, reageerde Nawal Farih (CD&V) nog.

Resultaat is alvast dat de stemming van de wet minstens een week vertraging oploopt. En dus de timing van de minister niet meer klopt. De kwestie zal ongetwijfeld ook ter sprake komen op de volgende medicomut die voordien plaatsvindt. Wellicht is ook dat een streep door de rekening van de minister.

Voor de covid-inentingen bij de apotheker rijst er geen probleem, al loopt er nog steeds een Bvas-klacht daarover bij het Grondwettelijk Hof. Die klacht is ontvankelijk verklaard, maar een uitspraak is er nog niet.

> Griepprik bij apotheker kan vaccinatiegraad opkrikken (Marc Van Ranst)

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel Derijcke

    03 oktober 2023

    Si nds wanneer zijn apothekers beschermd tegen slagen en verwondingen op penaal vlak .
    Graag zou de oordeel van Raad van State daar omtrent moeten geveld worden .
    Waarom komen de syndicaten op dit vlak niet in actie?

  • Lutgard WAUTERS

    28 september 2023

    Is dit niet het uithollen van het huisartsenberoep? Wanneer gaan huisartsen echt samenwerken en hun beroep verdedigen. Ze lieten zich eertijds de officina afnemen en nu de inentingen. Waar eindigt dit en waar begint een nieuw beroep, dat enkel de heruitvinding is van wat "De Huisarts" was. En dan maar klagen over onderbetaald zijn. De overheid is een pure uitbuiter, staat niet met de voeten in het veld en denkt niet na. De wraak zal zoet zijn.

  • Filiep SANDRA

    28 september 2023

    minister Vandenbroucke,
    het wordt langszaam tijd dat u niet allen uw oor te luister legt bij Domus Medica, die enkel nog wil werken van 9 tot 5 en 4/7 en veel overleggen.
    het wordt tijd dat de 'stille meute huisartsen' zich roert.
    zowel de covidvaccinatie alsook de griepvaccinatie gebeurt vooral bij een vervolgconsultatie (bloedname bloeddruk, medicatienazicht en voorschrift...) soms is het ook een reden van contact met de patiënt die zelden langsdkomt
    Er is GEEN enkele reden om dit te ontrekken aan de huisartsen.
    dr. SANDRA Filiep