Nieuwe variant heet 'omicron' en is verontrustend (WHO)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant B.1.1.529 de naam 'omicron' gegeven en die ingeschaald als een "variant of concern", een verontrustende coronavariant. Dat heeft de VN-organisatie vrijdag bekendgemaakt, na expertenoverleg.

"De variant B.1.1.529 is voor het eerst aan de WHO gesignaleerd door Zuid-Afrika op 24 november 2021", aldus de expertengroep die van de WHO de opdracht kreeg om de evolutie van COVID-19 op te volgen. "Deze variant heeft een groot aantal mutaties, waarvan enkele verontrustende."

Volgens de experten suggereren eerste bewijzen dat er een hoger risico bestaat op herbesmetting, vergeleken met andere zorgwekkende varianten. 

Ook eerdere varianten zijn met een letter uit het Griekse alfabet benoemd.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde vrijdag aan dat een geval van de nieuwe variant werd vastgesteld in ons land. Volgens viroloog Marc Van Ranst kwam de patiënt terug van Egypte op 11 november, en ontwikkelde hij of zij de eerste symptomen van het virus pas elf dagen later.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  29 november 2021

  Wij mogen samen met Dr. Coetzee blij zijn dat de nieuwe variant niet in China " ontdekt " is of anders was Dr. Coetzee samen met het virus spoorloos verdwenen !
  In december 2019 was er ook geen reden tot paniek : iedereen in Wuhan werd op de vlieger en op den trein gestoken om het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren en pas daarna kwam er een lockdowN !
  En in Rusland plegen de dokters klokkeluiders massaal zelfmoord door van de derde verdieping te spreken !
  Al bij al mogen " onze " virologen nog niet klagen : af en toe 1 proceske of 1 doodsbedreigingske en ne mesthoop bagger over je kop op de sociale media !
  Moeder , waarom leven wij ?

 • Miguel DERIJCKE

  28 november 2021

  "Volgens viroloog Marc Van Ranst kwam de patiënt terug van Egypte op 11 november, en ontwikkelde hij of zij de eerste symptomen van het virus pas elf dagen later."
  Eerder een geruststellende feit en een meevaller voor de farma die het naliet ,wegens lakse politieke druk, om een upgrade voor de deltavariante op de markt te brengen in Europa
  Deltavariante is wel een belangrijke verspreidbare mutatie ,benieuwd hoe snel en incisief de politiek nu zal handelen tov oMicron
  "Politics acts as a Moronic"