Jaarvergadering WGO start met oproep voor vrede

De WGO-jaarvergadering is in Genève gestart met een oproep voor vrede. Dat is een basisvoorwaarde voor gezondheid, verklaarde WGO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. "De fundamenten van een stabiele samenleving worden door oorlog nog meer door elkaar geschud dan door pandemieën", klonk het. "Oorlog, honger en ziekte zijn vrienden".

Tedros, die dinsdag waarschijnlijk herbenoemd zal worden aan het hoofd van deze VN-organisatie wegens gebrek aan andere kandidaten, verwees in zijn speech niet alleen naar het wapengeweld in Oekraïne, maar ook naar Afghanistan, Jemen, Somalië, Zuid-Soedan, Syrië en naar zijn thuisland Ethiopië. "Ik ben een kind van de oorlog", klonk het.

De WHO telt 194 lidstaten, zo'n 120 ministers en verschillende staatsleiders nemen aan de jaarvergadering deel. De meest controversiële thema's staan echter niet op de agenda: een mogelijk juridisch bindend verdrag over de aanpak van pandemieën en de zoektocht naar de oorsprong van het coronavirus in China. Ook het lidmaatschap van Rusland aan de WHO wordt niet in vraag gesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.