CD&V: "Medicinale cannabis ook voor ALS en epilepsie"

Ruim drie jaar nadat België voor het eerst het gebruik van een spray toeliet, pleit CD&V voor een forse uitbreiding van het medicinale gebruik van cannabis. Ook mensen met ALS en epilepsie hebben er baat bij, zegt Kamerlid Els Van Hoof. Ze dient in januari een resolutie in die onder andere vraagt dat de federale overheid cannabisolie erkent als geneesmiddel. Dat berichten Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard donderdag.

"Er bestaat afdoende wetenschappelijk bewijs dat medicinale cannabis de symptomen van een ziekte als ALS kan verminderen", zegt Van Hoof. De ziekte gaat gepaard met zware pijn en spasmen. "Om het leefbaar te houden gebruiken velen van hen nu al cannabisolie, die ze in het buitenland halen. Maar bij ons is de olie verboden, dus ook de import ervan is illegaal."

CD&V stelt een dubbele uitbreiding voor. Enerzijds een legalisering van cannabisolie (of CBD-olie), met name voor mensen met multiple sclerose (MS) en ALS, en voor kinderen met een specifieke vorm van epilepsie. Daarnaast wil de partij ook een toelating voor ALS-patiënten om Sativex te gebruiken, een mondspray die sinds 2015 onder strikte voorwaarden legaal is voor wie MS heeft.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.