Contraceptie kan tot 30 procent van moedersterfte terugdringen, zegt Artsen Zonder Grenzen

Zo'n 218 miljoen vrouwen hebben geen of amper toegang tot anticonceptie. Naar aanleiding van Wereld Contraceptiedag dinsdag, benadrukt Artsen Zonder Grenzen (AZG) daarom het belang van anticonceptie voor de gezondheid van vrouwen, meisjes en kinderen.

Contraceptie maakt daarom deel uit van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). In 2022 voerde AZG ongeveer 660.000 consultaties uit voor anticonceptie. Daarvan vonden 152.850 plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek, 25.180 in Venezuela en 16.100 in Nigeria. AZG biedt daarbij verschillende methoden aan, afhankelijk van de noden en wensen van de patiënt. 

"AZG beschikt dan wel over medische kennis in kader van anticonceptie, maar het is nog altijd de persoon die zijn eigen leven en lichaam het beste kent", klinkt het.

Volgens AZG heeft 43 procent van de seksueel actieve adolescenten (15 tot 19 jaar) in lage- en middeninkomenslanden amper toegang tot contraceptie. Anticonceptie dringt nochtans het aantal onveilige abortussen terug, en zo ook 30 procent van de moedersterfte en 20 procent van de kindersterfte. Bovendien verbetert de gezondheid van kinderen dankzij voorbehoedsmiddelen. Als vrouwen minder kinderen krijgen, kunnen ze hun kroost namelijk langer borstvoeding geven. Het aantal sterfgevallen onder kinderen met een laag geboortegewicht daalt en het aantal vroeggeboorten verlaagt wanneer beide ouders hun gezinsuitbreiding kunnen plannen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.