Antibioticagebruik zit opnieuw op niveau van voor corona

Twee jaar na corona nemen we weer evenveel antibiotica als vóór de pandemie, ondanks alle campagnes om dat verbruik ­terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, schrijft Het Nieuwsblad woensdag.

"Tijdens de coronacrisis was het gedaald, maar het afgelopen jaar is het volume voorgeschreven antibiotica met 29,6 procent gestegen", zegt Evelyn Macken van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Er worden nochtans al jaren campagnes gevoerd om dat gebruik terug te dringen. In vergelijking met andere Europese landen zijn we bovendien "grootverbruikers", met meer dan 65 miljoen dosissen per jaar. En we gebruiken het lang niet altijd correct.

Huisartsenvereniging Domus Medica wil een deel van het honorarium van dokters laten afhangen van hun voorschrijfgedrag. En in een latere fase moet wie echt te veel antibiotica voorschrijft, een sanctie kunnen krijgen. "Met nog een campagne of een affiche alleen komen we er niet", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 december 2022

    Als ik van wacht was werd ik soms geroepen bij van die “ sociale “ derde betaler “ gevallen : meestal kon je de rook in schellen snijden !
    Voor hun prikkelhoest vroegen ze , woke als ze waren :
    “ moe je gij geen antibiotica voorschrijven ?”
    Als je weigerde was je verzekerd van miserie !