EU-Commissie beveelt lidstaten: versnel vaccinatie en detecteer varianten!

De Europese Commissie roept de lidstaten op om een versnelling hoger te schakelen in de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Tegen maart zou zeker 80 procent van de 80-plussers en het zorgpersoneel een inenting moeten hebben gekregen, zegt de Commissie in een nieuwe aanbeveling. Tegen de zomer zouden de lidstaten dan zeker 70 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd moeten hebben.

De Europese Commissie sprak zich vandaag uit in de aanloop naar de Europese top over de coronacrisis op donderdag. In een nieuwe reeks aanbevelingen roept de Commissie de lidstaten nu vooral op om de vaccinatiecampagne te versnellen.

Het dagelijks bestuur van de EU plakt daar ook concrete cijfers op. Tegen maart zou zeker 80 procent van de 80-plussers én 80 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Tegen de zomer zou dan zeker 70 procent van de volwassen bevolking ingeënt moeten zijn. Die 70 procent is de drempel om groepsimmuniteit te bereiken, wordt algemeen aangenomen.

In het huidige Belgische vaccinatieschema komen de 65-plussers die niet in een woonzorgcentrum verblijven in principe vanaf maart aan de beurt voor een vaccin. Het zorgpersoneel zit verspreid over verschillende groepen, maar zou in principe tegen februari een inenting moeten hebben gekregen. De gezonde volwassen bevolking zou vanaf juni aan bod kunnen komen, om de drempel van 70 procent tegen september te bereiken.

Nieuwe varianten

De lidstaten moeten volgens de Commissie niet alleen werken aan een versnelling van hun vaccinatiecampagne, ze zouden ook meer moeten doen om nieuwe varianten van het coronavirus te detecteren.

Op dit moment zijn er volgens Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides "zeker drie nieuwe varianten in omloop die ons zorgen baren". "Als we de circulatie nu niet inperken, kunnen we een zware derde golf misschien niet vermijden", was ze duidelijk.

De EU-landen zouden daarom "dringend" het aantal genoomanalyses moeten opdrijven, minstens naar 5 procent maar liefst zelfs naar 10 procent van de positieve coronastalen, klinkt het.

Op dit moment komen veel EU-landen niet boven de 1 procent genoomanalyses. Daarnaast moeten de lidstaten meer gebruik maken van snelle antigeentests om COVID-19 op te sporen, beveelt de Commissie aan.

Reisverkeer

De Commissie nam ook het reisverkeer onder de loep. Alles wijst erop dat reizen de verspreiding van de erg besmettelijke varianten op het virus in de hand werkt, maar de Commissie pleit niet voor een nieuwe sluiting van de grenzen.

"Het vrij verkeer moet behouden blijven", zei vicevoorzitter van de Commissie Margaritis Schinas. "Reisbeperkingen moeten proportioneel zijn, want ze zijn zeer disruptief." Wel moet alle niet essentiële reisverkeer ten strengste afgeraden worden en zouden er meer hygiëne- en afstandsmaatregelen moeten komen in voertuigen, vertrek- en aankomsthallen, vindt de Commissie. Verder dringt het dagelijks bestuur van de EU aan op verplichte coronatesten voor reizigers.

Internationale solidariteit

Tot slot pleit de Commissie voor internationale solidariteit. Op dit moment wordt vooral in welstellende landen druk gevaccineerd, terwijl armere regio's ver achterop lopen.

De Commissie stelt voor om partnerlanden toegang te verlenen tot een deel van de 2,3 miljard door de EU bestelde dosissen vaccin. "De hele wereld wil vaccins, en we kunnen onze partners niet laten wachten. In de portefeuille die we hebben onderhandeld zitten veel meer vaccins dan we nodig hebben", zei Schinas.

"Het is bovendien ook in ons eigen voordeel: niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is." De Europese Commissie wil vooral extra aandacht besteden aan de Westelijke Balkan, Afrika, en de oostelijke en zuidelijke buurregio's van de EU.

Over al die thema's is nu politieke discussie nodig tussen de lidstaten nodig, verduidelijkte de Commissie. De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich donderdag over de gecoördineerde Europese aanpak van de coronacrisis. In ons land staat vrijdag een Overlegcomité gepland. Verwacht wordt dat daar strengere regels worden aangekondigd voor reizigers.-

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.