Aardbeving Turkije en Syrië - B-FAST hielp al veertigtal patiënten

Het Belgische veldhospitaal in het door zware aardbevingen opgeschrikte Turkije heeft op de eerste dag een veertigtal patiënten ontvangen. Dat zeiden medewerkers van het B-FAST-team ter plaatse.

Nadat eerder al een verkenningsteam en een logistieke ploeg naar Turkije waren gegaan, vertrok dinsdagochtend ook het medische team van B-FAST. De in totaal zowat tachtig Belgische hulpverleners trokken een veldhospitaal op in Kirikhan, in het zuiden van Turkije.

Het veldhospitaal is zelfbedruipend. Er is alleen toegang nodig tot diesel en water, dat de Belgen er zelf kunnen zuiveren. Het is voorzien van verscheidene afdelingen: triage, spoed, algemene heelkunde, verloskunde, pediatrie en radiologie. Er is ook plek om twintig patiënten te hospitaliseren, een operatiekwartier, een laboratorium en een sterilisatieruimte, net als voorzieningen voor de hulpverleners.

"Het is een veldhospitaal, maar het is te vergelijken met een normaal ziekenhuis", aldus B-FAST-coördinator ter plaatse Matthijs Samyn. "We zijn 24 op 24 uur en 7 op 7 dagen actief en kunnen meer dan 100 patiënten aan per dag. We kunnen dagelijks zeven zware operaties of vijftien kleinere ingrepen doen."

Donderdagavond was het veldhospitaal volledig operationeel, waardoor vrijdag de eerste mensen konden worden ontvangen. "Sinds deze ochtend hebben we al een veertigtal patiënten gehad", zei Jean-Charles de Schoutheete, traumachirurg bij het leger kort na 19 uur lokale tijd (17 uur Belgische tijd). Er gebeurden al twee chirurgische ingrepen voor wonden.

Voorts kwamen onder meer mensen met breuken, ademhalingsproblemen en huidproblemen terecht in het veldhospitaal. "Zo was er al een geval van schurft", aldus de Schoutheete. "De hygiëne in de stad is niet optimaal, dus we verwachten in de komende dagen meer gevallen."

Ook patiënten met een chronische ziekte die hun behandeling niet konden voortzetten, vonden hun weg naar de Belgische hulpverleners. Het gaat bijvoorbeeld om diabetici of mensen met een verhoogde bloeddruk. Ook een hoogzwangere vrouw werd behandeld, net als zes kinderen met ziekteklachten.

Mensen lijken dus hun weg te vinden naar het Belgische veldhospitaal. Samyn wijst daarvoor naar de samenwerking met de Turkse autoriteiten, die mee de locatie hebben gekozen. Het werd neergepoot naast het ziekenhuis van Kirikhan, dat maar voor een deel operationeel is en dus patiënten kan doorverwijzen. "Bij vorige missies hebben we ook gezien dat na de eerste patiënten het verhaal heel snel rondgaat en dat daarna het patiëntenaantal toeneemt."

Met de Turkse hulpverleners loopt de communicatie bovendien vlot. "De taalbarrière lossen we op met tolken", zei Samyn. "Het gaat zowel om mensen uit België als lokale mensen."

De missie van B-FAST duurt in eerste instantie veertien dagen. "In de loop van volgende week gaan we evalueren of de missie wordt verlengd", aldus de coördinator. Is dat het geval, dan worden de Belgische hulpverleners afgelost. Wordt de missie stopgezet, dan doneert ons land materiaal ter plaatse aan een hulporganisatie of lokale overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.