Hepatitis bij kinderen - ECDC telt 232 gevallen van acute hepatitis, twaalf in België

Het aantal gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen tot 16 jaar blijft toenemen in Europa. Vrijdag 13 mei waren in veertien landen van de Europese Economische Ruimte 232 gevallen gemeld, waarvan 229 als waarschijnlijk en drie als epidemiologisch gelinkt. Dat geeft het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vrijdag aan op zijn website.

Naast België (12) waren er gevallen in Cyprus (2), Denemarken (6), Griekenland (2), Ierland (6), Italië (24), Nederland (6), Noorwegen (5), Polen (1), Servië (1), Slovenië (1), Spanje (26), Zweden (negen) en het Verenigd Koninkrijk (131).

De oorzaak van de acute leverziekte bij kinderen is nog steeds niet bekend. Het ECDC werkt nauw samen met de betrokken landen, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere belanghebbenden aan het onderzoek naar de etiologie van het klinisch syndroom. Als potentiële boosdoener wordt vooral in de richting van een adenovirus gekeken.

"De ziekte is zeldzaam en het bewijs voor overdracht van mens op mens blijft onduidelijk. De gevallen in de EU/EER zijn bijna volledig sporadisch. Als gevolg hiervan kan het risico voor de Europese pediatrische populatie niet nauwkeurig worden beoordeeld", aldus het ECDC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.