"Kwetsbaar? Laat u vaccineren", vragen gezondheidsorganisaties

"Kwetsbaar? Laat u vaccineren." Die boodschap hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Commissie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) verspreid. De inentingen beschermen de gezondheid van de zwaksten in de samenleving, klinkt het.

"Covid-19 en influenza blijven ernstige ziekten, vooral voor de meest kwetsbaren, met inbegrip van degenen die hun vaccinatie niet hebben voltooid", zegt dokter Kluge, WHO-directeur voor Europa.

Ruim 90 procent van de mensen die het leven lieten vanwege covid-19, was ouder dan 65 jaar. Toch heeft in Europa nog geen twee derde van die groep een boosterprik ontvangen. Slechts 29 procent kreeg al een tweede. Ook aan zorgmedewerkers raden de organisaties een boosterprik aan, omdat zij de virussen tot bij de zwaksten kunnen brengen.

Nog belangrijker is de regelmaat van vaccinatie. De WHO raadt aan dat de belangrijkste groepen, onder wie ouderen, mensen met verminderde immuniteit en zwangere vrouwen, zes tot twaalf maanden na hun laatste dosis een extra prik krijgen.

Op aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau heeft de Commissie onlangs twee gewijzigde covid-19 vaccins goedgekeurd. Verder is er groen licht voor nog twee nieuwe RSV-vaccins en een -geneesmiddel, specifiek voor zeer jonge en oudere mensen.

Hoewel de WHO benadrukt dat vaccinatie nog steeds het sterkste bestaande wapen is tegen zulke virussen en luchtweginfecties, legt de organisatie ook de nadruk op verluchten en opvolging. Want "als we het virus niet kunnen traceren, tasten we eigenlijk in het duister", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.