Zoals de traditie het voorschrijft, heeft de KU Leuven dit jaar opnieuw een aantal wetenschappers in de bloemetjes gezet met een eredoctoraat. Omdat de uitreiking vorig jaar niet kon doorgaan vanwege de coronamaatregelen, werden dit jaar zowel de eredoctoren van 2021 als van 2022 gehuldigd. De plechtigheden vonden plaats in het kader van het Patroonsfeest dinsdag.
Het Patroonsfeest is de jaarlijkse feestdag van de KU Leuven, ter ere van Maria, de patroonheilige van de universiteit, en vindt elk jaar plaats op 2 februari. Die dag staat bekend om Onze-Lieve-Vrouw-Lichtmis, een van de gekende Mariafeesten. Het feest markeert ook de overgang tussen het eerste en het tweede semester van het academiejaar. Sinds 1954 is het een traditie om de eredoctoraten op dat moment uit te reiken.
Naar jaarlijkse gewoonte startte het Patroonsfeest met de stoet der togati. Rector Luc Sels liep voorop. In de kerk volgde iedereen de eucharistieviering, die werd voorgedragen door de Antwerpse bisschop Johan Bonny.
Na de eucharistieviering trok de stoet via het pas gerestaureerde Pauscollege naar de Pieter De Somer Aula, waar de eredoctoraten tijdens een plechtige viering werden uitgereikt. In totaal ging het om tien eredoctoraten, vijf voor de eredoctores van vorig jaar en vijf voor die van dit jaar. De eredoctoraten voor 2021 waren voor de Nederlandse professor moleculaire genetica Hans Clevers, de Franse filosoof en antropoloog Bruno Latour, de Zuid-Afrikaanse arts James 'Jimmy' Volmink, de Britse econoom Kate Raworth en de Amerikaanse Zhenan Bao, die gespecialiseerd is in chemische ingenieurstechnieken.
De eredoctoraten voor 2022 gingen naar Juan Maldacena, een Argentijnse theoretische fysicus. Nancy Kanwisher, een Amerikaanse cognitief psycholoog en neurowetenschapper, en de Deense milieu-epidemioloog Philippe Grandjean mochten eveneens een eredoctoraat ontvangen. De laatste doctoraten gingen naar de Ierse architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara en tot slot naar Jean-Laurent Casanova, een Franse kinderarts en immunoloog.
Enkel Philippe Grandjean kon dinsdag fysiek bij de plechtigheden aanwezig zijn en meelopen met de stoet. De andere eredoctores volgden de viering online mee.
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
03 februari 2022En wanneer een eredoctoraat voor Vladimir en zijn 127.000 man " vredes" troepen die het in hun broek doen voor 8.500 Amerikanen ?