Kremlin hekelt "onaanvaardbare" Amerikaanse inmenging in zaak-Navalny

Het Kremlin heeft de "onaanvaardbare" inmenging van de Verenigde Staten in het dossier van Aleksei Navalny gehekeld. Nadat de entourage van de opgesloten Russische  oppositieleider maandag had laten weten dat ze al bijna een week tevergeefs met hem in contact probeert te komen, had Washington gezegd "zeer bezorgd' te zijn.

"Het gaat om een gedetineerde die schuldig is bevonden (...) en die de straf uitzit die hij heeft gekregen", aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

Navalny bevindt zich niet langer in de strafkolonie in de regio Vladimir, ten oosten van Moskou, waar hij al maanden opgesloten zat, zo maakte zijn entourage maandag bekend. Waar hij wel is, is onbekend. De VS riepen daarop nogmaals op tot de onmiddellijke vrijlating van de Kremlincriticus.

Navalny werd in augustus nog veroordeeld tot een nieuwe straf van 19 jaar wegens "extremisme". Hij moet in principe naar een strafkolonie met een "speciaal regime" gezonden worden. Dat soort kolonies staat in Rusland bekend om de zeer harde detentievoorwaarden. Ze bevinden zich vaak in zeer afgelegen gebieden. Het overbrengen van gevangenen via het spoor kan soms weken duren, en al die tijd blijven familie en vrienden in het ongewisse over de locatie en de gezondheidstoestand van gevangenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.