Kamer doet debat over numerus fixus nog eens over

De plenaire Kamer heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd met diverse bepalingen  gezondheidszorg. Zoals te verwachten was, spitste het debat zich toe op de weggehaalde stok - het artikel dat minister Vandenbroucke (Vooruit) de mogelijkheid gaf in te grijpen in de Riziv-nummers voor afgestudeerde artsen. Dat artikel stond er immers niet meer in tot verontwaardiging van vele Nederlandstalige artsen.

Zoals bekend sloten de federale regering en de regering van de Franse gemeenschap onlangs een akkoord over de artsenquota, een dossier dat al ruim een kwarteeuw communautaire kopzorgen veroorzaakt. De Franse Gemeenschap organiseert vanaf het academiejaar 2023-2024 net als Vlaanderen een vergelijkend ingangsexamen met een maximaal aantal beschikbare plaatsen.

Voorafgaand aan het akkoord, had minister Vandenbroucke een artikel voorzien in de wet diverse bepalingen met daarin een mechanisme waarmee hij de quota naar zich toe kon trekken en het federale niveau rechtstreeks attesten kon uitdelen aan aspirant-artsen. Door de overeenkomst werd het artikel teruggetrokken, tot onvrede van N-VA en Vlaams Belang, die ook serieuze vraagtekens plaatsen bij de goodwill van de Franse gemeenschap om de overeenkomst effectief uit te voeren. De minister verklaarde eerder al dat het gewoon opnieuw zal worden ingediend indien de Franse gemeenschap talmt met de uitvoering van het akkoord.

Vraag is of het ooit nog zover komt.

Het debat over de wettekst verliep bij momenten bits, maar leverde geen verrassende standpunten op. Bij de stemming over de rest van de tekst kreeg het ontwerp de steun van 78 leden van de meerderheid bij 58 onthoudingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.