Japan telt recordaantal 100-jarigen: meer dan 92.000

In Japan heeft het aantal 100-jarigen een recordniveau bereikt: de derde grootste economie ter wereld telt intussen 92.139 mensen van honderd of meer. Dat zijn er 1.613 meer dan een jaar geleden, zo deelde het ministerie van Volksgezondheid in Tokio vrijdag mee.

Al ruim een halve eeuw stijgt het aantal 100-jarigen elk jaar. Door lage geboortecijfers en amper immigratie veroudert geen enkele andere industriestaat zo snel als het Oost-Aziatische land.

De Japanse bevolking krimpt ook in de recordtempo. Vorig jaar daalde het aantal Japanners met 801.000, de sterkste terugval sinds het begin van de registratie van vergelijkbare data. Er zijn er nu nog 122,4 miljoen.

Toen het Japanse ministerie van Volksgezondheid in 1963 met de statistieken begon, waren er 153 eeuwelingen. Vijfentwintig jaar later waren het er al meer dan 10.000. Volgens de jongste cijfers is ongeveer 88 procent van alle 100-jarigen vrouw. In Japan leven de mensen het langst. Bij vrouwen bedraagt de levensverwachting ongeveer 87 jaar, bij mannen is dat zo'n 81 jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.