Israël bevestigt hervatting waterdistributie in zuiden van Gaza

De watertoevoer naar het zuiden van de Gazastrook is weer hersteld. Dat bevestigt Israël nadat Washington het eerder gemeld had. De watertoevoer in Gaza was zeven dagen lang afgesneden als vergelding voor de aanval van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op Israëlisch grondgebied.

De Israëlische energieminister Israel Katz bevestigt dat de watertoevoer op sommige plekken is hersteld na een akkoord tussen premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Joe Biden. De belissing moet ervoor zorgen dat de burgerbevolking naar het zuiden van Gaza trekt, aldus de minister.

De nieuwszender Al Jazeera meldt echter dat rond zondag 16.30 uur lokale tijd de zuidelijke plaatsen Al-Fukhari en Deir al-Balah nog altijd geen water hadden.

Volgens hulporganisaties is de situatie in de Gazastrook kritiek. Israël voert bombardementen uit op Hamas-doelen in het dichtbevolkte gebied en blokkeert de toevoer van onder meer elektriciteit, brandstof en medicijnen. Ook de toevoer van water hield Israël tot nu toe tegen. De inwoners van Noord-Gaza zijn door Israël opgeroepen naar het zuiden te vluchten.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen meldden zaterdag dat het drinkwater in het zuiden van Gaza bijna opraakte.

> VN-organisatie in Gaza kan geen humanitaire hulp meer verlenen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.