Israël betrokken bij levering van medische noodhulp uit Jordanië

Het medisch materiaal dat in de nacht van zondag op maandag door Jordanië is gedropt in Gaza, gebeurde "in coördinatie" met het Israëlische leger. Dat meldt een defensiewoordvoerder.

"Een Jordaans vliegtuig heeft, in coördinatie met het Israëlische leger, medische apparatuur en voedsel gedropt voor het Jordaanse ziekenhuis in de Gazastrook. De apparatuur zal worden gebruikt door het medische korps om patiënten te behandelen", zei de woordvoerder.

Eerder had koning Abdullah II gemeld dat het Jordaanse leger de noodhulp had geleverd die bedoeld is voor een Jordaans veldhospitaal, dat bijna zonder voorraden zat.

Israël had eerder een embargo ingesteld op ongecontroleerde hulpleveranties aan de Gazastrook. Tel Aviv eist dan ook dat alle hulpgoederen, die tot nu toe enkel de Gazastrook bereiken via de grensovergang met het Egyptische Rafah, geïnspecteerd worden. Bedoeling is om te voorkomen dat er wapens binnengesmokkeld worden voor de extremistische beweging Hamas, die de Gazastrook controleert. Hulporganisaties laken dat de hulpgoederen die tot nu toe in vrachtwagens de Gazastrook bereikt hebben, verre van voldoende zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.