Intussen in Brussel - griepvaccinatie: artsen en apothekers slaan handen in elkaar

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) start haar sensibiliseringscampagne rond griepvaccinatie. Nieuw dit jaar: in Brussel kan je in 230 apotheken terecht om je te laten vaccineren. In 2022 gingen er in de Brusselse apotheken 117.000 griepvaccins over de toonbank, tegenover 128.000 in 2021*. Vaccinatie bij de huisarts wordt nog steeds aanbevolen. Daarnaast is niet langer een voorschrift nodig om het vaccin te halen bij de apotheker, luidt het.

Bij de voornaamste risicogroepen** kunnen complicaties van het griepvirus een reëel gevaar vormen. In België krijgen volgens de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie jaarlijks gemiddeld 500.000 personen de griep. Dat komt neer op ongeveer 2% tot 8% van de bevolking. 

Vaccin zonder voorschrift  

In 2022 gingen er volgens de GGC in Brusselse apotheken 117.185 vaccins over de toonbank, tegenover 128.000 in 2021 en 136.000 in 2020*. Net als in de rest van het land is er sinds de COVID-19-pandemie een zekere vaccinatiemoeheid onder de bevolking, luidt het.

"Sinds 2021 is de toegang tot het vaccin echter eenvoudiger, aangezien je niet langer een voorschrift nodig hebt voor het griepvaccin. Weinig Brusselaars zijn hier echter van op de hoogte, want bijna 70% van de vaccins wordt nog steeds aangekocht met een voorschrift. Je hoeft dus simpelweg naar de apotheek te gaan, een dosis te kopen en naar je huisarts te gaan om je te laten vaccineren. Zo besparen we kostbare tijd en kan je je op een eenvoudige manier beschermen. Het is ook een goede gelegenheid voor een jaarlijks bezoek aan je huisarts, want het blijft belangrijk om je gezondheidstoestand op te volgen."

Deelnemende apotheken in Brussel

Nieuw dit jaar is dat Brusselaars zich ook kunnen laten vaccineren in 230 apotheken in de hoofdstad. Op pharmacy.brussels staat een interactieve kaart en een lijst met alle apotheken waar je je kan laten vaccineren. 

Uiteindelijk nemen alle Brusselse apotheken deel aan de campagne door de inwoners in te lichten over (het belang van) vaccinatie en het griepvaccin te verkopen.

De campagne van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zal te zien zijn op sociale media, radio en tv en op posters die bij onze partners worden opgehangen. De campagne is gericht op de Brusselse bevolking ouder dan vijftig jaar en kwetsbare personen.

"Vaccinatie tegen griep (tot eind januari 2024) beschermt niet alleen je gezondheid, maar is ook een goede manier om de ziekenhuizen te ontlasten, die het erg druk hebben in de piekperiode van luchtweginfecties", klinkt het tot slot.

Meer informatie vindt u hier. 

*Bron: pharmacy.brussels (referentiepunt voor apothekers in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad).

** Personen van 65 jaar en ouder, zwangere vrouwen, chronisch zieken, bewoners van instellingen voor langdurige zorg; personen met co-morbiditeiten, immuungecompromitteerde mensen, personen met een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 en gezondheidswerkers.
 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.