Internationale onderzoekers wisselen Covid-ervaringen uit in Antwerpen

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) bracht dinsdag en woensdag bijna vijfhonderd internationale onderzoekers - uit verschillende disciplines - samen om expertise en ervaringen rond Covid-19 uit te wisselen. De uitwisseling kadert binnen de 63ste editie van het jaarlijkse ITG-Colloquium.

Welke lessen trekken de internationale wetenschappers uit de pandemie? Op die en andere vragen rond pandemische paraatheid werd in Antwerpen naar antwoorden gezocht. Wat zijn de effecten van de beleidsmaatregelen? En wat kunnen we leren van de toegang tot testen en vaccins? 

Het ITG bracht de ervaringen van al deze landen onder een dak samen. "De Covid-19-pandemie werd immers in verschillende delen van de wereld anders aangepakt", duidt het Instituut. "Landen zoals Peru, Zuid-Afrika, Brazilië en India hadden te kampen met zeer dodelijke golven, terwijl andere landen het virus vrij goed onder controle hielden." 

"Hoewel Covid-19 ons allemaal trof, blijft het een uitdaging om de wereldwijde verschillen te begrijpen", zegt Marc-Alain Widdowson, directeur van het ITG. "We zagen bijvoorbeeld de verschillende effecten van de pandemie bij verschillende inkomensgroepen. We kunnen allemaal van elkaar leren. Het is bemoedigend om ervaren en jonge onderzoekers hun expertise te zien uitwisselen en nadenken over hoe we het beter kunnen doen in de toekomst." 

Het ITG-colloquium is de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie van het ITG die wereldwijd op grote belangstelling kan rekenen. Al sinds 1959 brengen de ITG-colloquia duizenden experten van over de hele wereld samen om de meest prangende wetenschappelijke vraagstukken over internationale gezondheid te bespreken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.