Instituut Tropische Geneeskunde kan zelf pcr-tests uitvoeren voor apenpokken

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft van de bevoegde autoriteiten de toelating gekregen om zelf met het apenpokkenvirus te werken. Het kan daardoor zelf pcr-tests analyseren, waardoor eventuele besmettingen sneller opgespoord kunnen worden. Dat heeft het ITG vrijdagavond meegedeeld.

Bij een pcr-test voor het pokkenvirus nemen artsen stalen van de blaasjes en korstjes op de huid. "Deze pcr-test stelt ons in staat om zeer accuraat en snel een besmetting met het virus aan te tonen", zegt Marjan Van Esbroeck, hoofd van het klinisch referentielaboratorium van het ITG. "Zo kunnen we mogelijke nieuwe gevallen snel isoleren om verdere verspreiding te minimaliseren."

Tot nu toe moest het ITG de stalen voor analyse naar Nederland sturen.

In België werden tot nu toe drie gevallen van het apenpokkenvirus vastgesteld. De patiënt heeft vaak griepsymptomen en een kenmerkende huiduitslag. Het virus wordt enkel via nauw contact overgedragen. Mogelijk speelde Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homomannen dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond, een rol bij de verspreiding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.