Informatiedrempel fijnstof overschreden, interventiefase in Brussel afgekondigd

In de meetnetten van de drie gewesten zijn donderdag hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. In heel het land is de informatiedrempel om de bevolking te waarschuwen overschreden. Omdat er vandaag en de volgende dagen geen significante verbetering van de luchtkwaliteit wordt verwacht, wordt in het Brussels gewest morgen de sensibiliserings- en interventiefase met bijhorende maatregelen ingevoerd, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

De 24-uursgemiddelde fijnstofconcentraties waren in alle drie de gewesten hoger dan de informatiedrempel van 35 µg/m3 (PM2.5). Het gaat om 40 µg/m³ in Vlaanderen, 39 µg/m³ in Brussel en 42 µg/m³ in Wallonië, zo meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

In Brussel is vanaf zaterdag de sensibiliserings- en interventiefase van kracht. Daarvoor wordt de maximumsnelheid verlaagd tot 50 kilometer/uur op wegen waar normaal een limiet van 70 of 90 kilometer/uur geldt. Bovendien voert de politie extra snelheidscontroles uit. Het openbaar vervoer (MIVB) wordt gratis, net zoals een dagticket voor de fietsdienst Villo!. Verwarmen met hout wordt ook verboden, zolang het niet de enige verwarmingsbron in de woning is.

In Vlaanderen en Wallonië blijft de informatiefase vandaag en morgen van kracht.

"De hoge fijnstofconcentraties ontstaan doordat de luchtvervuiling (afkomstig van industrie, landbouw, verkeer en gebouwenverwarming) door lage windsnelheden slecht verdund wordt. Door het koude weer is de uitstoot van de gebouwenverwarming, voornamelijk veroorzaakt door houtkachels, ook hoger", zo legt Ircel uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.