India zal Russisch coronavaccin produceren

Het Indiase farmaceutische bedrijf Hetero zal het Russische coronavaccin Spoetnik V produceren. Het is de bedoeling dat er in India meer dan 100 miljoen doses per jaar worden gemaakt, meldt de ontwikkelaar van het vaccin in een persbericht.

Momenteel worden fases II en III van de klinische studies uitgevoerd in India, klinkt het.

"Dankzij onze samenwerking met Hetero, zullen we in staat zijn om de productiecapaciteit aanzienlijk te verhogen en de Indiase bevolking een effectieve oplossing te bieden in deze moeilijke periode van de pandemie", stelt topman Kirill Dmitriev van het Russische investeringsfonds RDIF.

"Meer dan 50 landen" hebben samen al 1,2 miljard dosissen van het Spoetnik V-vaccin besteld. Bedoeling is het vaccin ook in Zuid-Korea, China en Brazilië te produceren.

Dinsdag zei Rusland nog dat Spoetnik V voor 95 procent doeltreffend is. Daarmee zou het eerste Russische vaccin even doeltreffend zijn als de vaccins van Pfizer en Moderna.

"De prijs van een dosis van Spoetnik V zal voor de internationale markt lager zijn dan 10 dollar", verzekert RDIF nog.

Braziliaans president Jair Bolsonaro liet vrijdag nog weten dat hij zich niet zal laten vaccineren. "Dat is mijn recht", zei hij in een video die gepubliceerd is op de sociale media.

Bolsonaro krijgt kritiek voor zijn lakse houding in de coronacrisis. Bij het begin van de epidemie kwalificeerde hij COVID-19 als een "griepje". Hij verzette zich ook tegen de inperkingsmaatregelen waartoe de gouverneurs van verschillende Braziliaanse staten hadden besloten. De 65-jarige Bolsonaro raakte in juli zelf besmet met het virus.

Rusland en India zijn twee van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. In Rusland zijn meer dan 2 miljoen coronagevallen vastgesteld en het aantal besmettingen in India ligt boven de 9 miljoen. Het geregistreerde dodental in Rusland ligt momenteel op 38.062 en in India boven de 135.000.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.