In jaar tijd op dubbel zoveel locaties tijgermuggen gezien

Vorig jaar werden in België op 25 locaties tijgermuggen waargenomen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2022, toen het ging om 12 locaties. De tijgermug is een invasieve soort die tropische virussen kan meebrengen en overdragen.

De registratie van tijgermuggen gebeurt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en Sciensano, in samenwerking met burgerwetenschapsplatform MuggenSurveillance. Achttien van de locaties uit 2023 werden gemeld door burgers, de zeven andere kwamen aan het licht door monitoring van snelwegparkings. Voor het eerst waren er ook meldingen in Brussel en Wallonië.

Bron: Sciensano

Opmerkelijk is dat op twee locaties van 2022 ook dit jaar tijgermuggen werden gezien: Lebbeke en Wilrijk (Antwerpen). "Dat wijst erop dat de muggensoort overwintert in deze gemeenten", zegt het ITG. In vallen langs snelwegparkings werden ook tijgermugeitjes aangetroffen.

De tijgermug is sowieso bezig aan een noordelijk gerichte expansie in Europa, vanwege de klimaatverandering, en in ons land duikt ze ook steeds meer op door mee te reizen met terugkerende vakantiegangers en vrachtvervoer.

Dengue en chikungunya

ITG en Sciensano waarschuwen voor het potentiële gevaar van de tijgermug. In enkele andere landen was er al lokale overdracht van de virussen dengue en chikungunya. "Het is belangrijk dat we de vestiging en verspreiding van de tijgermug zo lang mogelijk uitstellen en ons voorbereiden op de toekomst", stelt entomoloog Isra Deblauwe van het ITG. Als burger kan je volgens de onderzoekers helpen door in de winter regentonnen, bloempotten en dakgoten grondig schoon te maken om eitjes die aan de zijkanten kleven te verwijderen. "Vanaf mei, bij de start van het muggenseizoen, is het ook cruciaal om stilstaand water van terrassen en tuinen regelmatig te verwijderen", klinkt het.

Wie denkt een tijgermug te hebben gezien, kan dat ook dit jaar melden via de website en app van MuggenSurveillance.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.