Hulporganisatie SOS Méditerranée krijgt alternatieve Nobelprijs voor reddingsacties op zee

De hulporganisatie SOS Méditerranée, waarvan het hoofdkantoor in Genève is gevestigd, heeft de Right Livelihood-award gekregen voor haar reddingsoperaties op de "dodelijkste migratieroute ter wereld". De Zweedse prijs wordt beschouwd als een alternatieve Nobelprijs.

SOS Méditerranée is in 2015 ontstaan uit de ontmoeting tussen een Franse humanitaire hulpverleenster, Sophie Beau, en een Duitse kapitein van de koopvaardij, Klaus Vogel. Beiden waren woedend toen ze zagen dat Italië een einde maakte aan zijn uitgebreide reddingsprogramma voor migranten die op weg naar Europa verdronken.

Sindsdien biedt de organisatie steun aan migranten die in nood zijn op de Middellandse Zee, eerst met het schip Aquarius en vervolgens met de Ocean Viking. Naast medische hulp geven de medewerkers ook psychologische zorg. Sinds 2015 heeft de ngo al bijna 39.000 mensen gered.

"De onfeilbare inzet van de organisatie heeft niet alleen levens gered, maar heeft ook geholpen om het grote publiek, de Europese instellingen en regeringen bewust te maken van de realiteit van de humanitaire crisis in het Middellandse Zeegebied", aldus de jury.

Verder werden ook de  milieuorganisatie Mother Nature Cambodja en de Keniaanse milieuactiviste Phyllis Omido geëerd. Omido verdedigt de rechten en de gezondheid van de inwoners van Owino Uhuru, die naast een fabriek wonen waar loodaccu's voor auto's worden gerecycleerd. Daarnaast werd ook de Ghanese diplomaat en arts Eunice Brookman-Amissah beloond voor haar inzet om de abortusomstandigheden in Afrika te verbeteren.

De Right Livelihood-prijs werd in 1980 gelanceerd door de Duits-Zweedse Jakob von Uexhull, nadat de Nobelstichting een voorstel had verworpen om twee nieuwe prijzen voor milieu en ontwikkeling in het leven te roepen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.