Huisarts kan slapeloosheid beter aanpakken met nieuwe richtlijn

Een nieuwe richtlijn moet de huisarts helpen om beter slaapproblemen aan te pakken. Zo krijgen huisartsen het advies om goed door te vragen naar de oorzaken van iemands slapeloosheid en om patiënten alternatieven voor slaapmedicatie aan te bieden, zegt huisartsenvereniging Domus Medica vrijdag in een mededeling. De richtlijn moet ervoor zorgen dat slaapmedicatie oordeelkundiger wordt gebruikt.

Volgens de recentste cijfers heeft maar liefst één derde van de Belgische bevolking slaapproblemen. Intussen blijft België, vergeleken met onze buurlanden, een koploper in het chronische gebruik van benzodiazepines, de groep waartoe de meeste gebruikte slaapmiddelen behoren. In het Brusselse en het Waalse Gewest lijkt het slaapmiddelengebruik de laatste jaren enigszins af t e nemen, maar niet in het Vlaamse Gewest. Vooral bij ouderen blijft het chronisch gebruik van slaapmiddelen zeer hoog: 20 procent van de 75-plussers heeft in de laatste 24 uur een slaap- en kalmeermiddel genomen.

De nieuwe richtlijn 'Aanpak van slaapklachten en insomnie bij volwassenen in de eerste lijn' moet er onder meer voor zorgen dat die slaapmedicatie oordeelkundiger wordt gebruikt. Zo wordt huisartsen geadviseerd extra moeite te doen om te achterhalen wat de precieze oorzaken van iemands slapeloosheid zijn. Vervolgens moet een brede waaier van mogelijke diagnoses worden opgesteld. De aangepaste richtlijn focust ook op manieren om slapeloosheid aan te pakken zonder geneesmiddelen en zoveel mogelijk op maat van de patiënt. Daarbij kan de huisarts samenwerken met de eerstelijnspsycholoog of de patiënt een slaapcursus aanbevelen.

De nieuwe richtlijn werd opgesteld door WOREL, de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn. De werkgroep wordt gefinancierd door het Riziv.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.