Hot topics in sportgeneeskunde met zicht op Olympische Spelen

Naar tweejaarlijkse gewoonte vindt op 16 maart in het Concertgebouw in Brugge opnieuw Brucosport plaats. Brucosport, het tweejaarlijkse sportcongres in Brugge, kijkt vooruit naar de Olympische Spelen en houdt de vinger aan de pols van wat actueel is in de sportgeneeskunde. Een wereldtopper qua kennis van echografie in de sport tekent present.

Het congres, dat voor het eerst in 1980 werd georganiseerd, wil een sportmedisch netwerk creëren in België en daarbuiten en richt zich niet alleen naar artsen, maar naar iedereen die geïnteresseerd is in de stand van zaken in de sportgeneeskunde.

Het thema dit jaar is: hot topics in de sportgeneeskunde. ‘We zitten in een olympisch jaar, en we wilden kijken wat er leeft in de media en in de sportgeneeskunde’, zegt dr. Elke Van den Steen (foto), specialist in fysische en revalidatiegeneeskunde in het AZ Sint-Jan Brugge en lid van de redactieraad van Brucosport.

De keynote lecture is weggelegd voor dr. Carles Pedret. Als sportarts aan de universiteit van Barcelona adviseerde hij voetbalteams in de voetbalcompetities van de hoogste afdeling in Engeland, Frankrijk, Spanje, België en Duitsland, en nationale elftallen. Ook is hij actief voor NBA-teams en de Spaanse tennisfederatie. ‘Hij wordt wereldwijd geroemd om zijn kennis van de echografie in de sport. Een wereldtopper. Hij zal het hebben over prognoses bij een blessure, met andere woorden: hoe bepaal je hoelang een sporter met een bepaald letsel out zal zijn?’

Met het oog op de Olympische Spelen in Parijs nodigt Brucosport ook Maarten Thysen uit. Hij is kinesitherapeut en belicht de rol van de sportfysiotherapeut in het olympisch team. ‘Hij begeleidt onze olympiërs in Parijs en legt uit hoe ze pieken met het oog op een medaille.’

Transgenders

Een van de onderwerpen dat de voorbije jaren nadrukkelijk op de voorgrond is getreden, is de manier waarop met transgenders wordt omgegaan in de sportwereld. Prof. dr. Piet Hoebeke, hoofd van de afdeling urologie van het UZ Gent en gespecialiseerd in geslachtoperaties bij transgenders, zal het hebben over drempels in de sport voor LGBTQIA+-personen. ‘We worden de jongste jaren vaker geconfronteerd met hoe we sport voor iederéén kunnen organiseren. Je hebt enerzijds het inclusie-aspect en anderzijds het gegeven dat het op een faire basis moet gebeuren. In de media wordt het vaak eenzijdig bekeken vanuit het standpunt dat transpersonen een oneerlijk voordeel hebben als ze in een bepaalde groep worden ondergebracht. Maar er zijn meer facetten aan’, zegt dr. Van den Steen.

Vrouwelijke aspecten

Zelf zal dr. Van den Steen stilstaan bij voorste kruisbandletsels bij vrouwelijke atleten, een onderwerp waarmee ze zich als voorzitster van het Women’s Health Expert panel ook bij de Europese voetbalbond UEFA inlaat. ‘We stellen vast dat het damesvoetbal populairder wordt, maar dat de meerderheid van de studies over onder andere blessurepreventie doorgaans alleen over mannen gaan, waardoor een aantal typische vrouwelijke aspecten over het hoofd worden gezien, zoals de invloed van de menstruatie of het feit dat vrouwen anders bewegen. We weten dat voorste kruisbandletsels meer voorkomen bij vrouwen, door een aantal factoren, zoals de anatomie, mogelijk ook de menstruatie - al is daarover nog weinig bekend."

"Eens wanneer ze de puberteit hebben doorgemaakt, vertonen vrouwen andere bewegingspatronen. Ze landen bijvoorbeeld anders na een sprong. Dat heeft onder andere te maken met hun lichaamsbouw en de sturing vanuit de hersenen. Bij dansers bijvoorbeeld zien we minder voorste kruisbandblessures want zij trainen specifiek op een bepaald landingspatroon. Je kan een deel van de factoren beïnvloeden via training en preventie. Jongens komen vanaf hun vijf, zes jaar in een soort academische opleiding terecht, met goede sportpleinen en een opleiding, terwijl de vrouwen die nu in de eerste ploeg voetballen die kansen niet gehad hebben. Socio-economische factoren spelen ook een rol.’

Voorafgaand aan haar lezing licht dr. Pieter-Jan Vandekerckhove (orthopedisch chirurg aan het AZ Sint-Jan en Sint-Lucas in Brugge) de jongste ontwikkelingen bij voorste kruisbandletsels bij sporters toe.

Datagedreven

Een ander hot item in de sport van vandaag: de datagedrevenheid waarmee de sport wordt benaderd, zowel door profs als door liefhebbers - de ‘stravatisering’, zeg maar. Sport- en datawetenschapper Arne Jaspers komt uitleggen hoe je welke data nuttig kan aanwenden. ‘Hoe ga je ermee om zonder te verdrinken in de zee van gegevens? Meten is weten, maar dan wel in het juiste perspectief.’

Wielrennen is misschien een sport waar de data-analyse de jongste jaren grote sprongen heeft gemaakt. Britt Lambrecht, de zus van de verongelukte wielrenner Bjorg Lambrecht en sportdiëtiste bij Lotto Dstny, belicht de evolutie van de voeding in de wielersport en onder andere de rol die glucosemeters daarin spelen.

Meer info, tickets en accreditatie vindt u hier

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.