Hoge ozonconcentraties verwacht

Er worden vandaag en zaterdag hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. Daar waarschuwt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) voor.

Het wordt de komende dagen zeer warm. De combinatie van luchtvervuiling en het zonnige en warme weer zullen zorgen voor hoge ozonconcentraties in de lucht. De kans bestaat dan ook dat vandaag/vrijdag de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m3 lokaal wordt overschreden, aldus IRCEL.

Zaterdag zullen de ozonconcentraties verder toenemen en zijn overschrijdingen van de Europese informatiedrempel mogelijk op verschillende plaatsen in het land.

Ozonconcentraties zijn 's morgens zeer laag en nemen toe in de loop van de dag. De hoogste pieken worden dan ook verwacht in de late namiddag en vroege avond. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling  - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen -  doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 uur en 22 uur. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Zondag zal de luchtkwaliteit gevoelig verbeteren, aldus nog IRCEL.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 juni 2022

    L’enfer : Putain Putain + Canicule + knaldrang !