Met de komst van de curatieve behandelingen van hepatitis C krijgt screening een nieuwe betekenis. Het is nu niet alleen meer zaak om de anderen te beschermen, maar ook om de patiënten zo snel mogelijk te behandelen. Franse gegevens staven de talrijke berichten hieromtrent.
In Europa wordt screening op hepatitis C aangeraden voor personen die behoren tot een hoogrisicogroep. De Franse studie die verscheen in de Journal of Hepatology maakt gewag van 75.000 geïnfecteerde personen tussen 18 en 80 jaar in Frankrijk. Het is echter bekend dat deze cijfers veel lager zijn dan het werkelijke aantal. In België is naar schatting 1% van de bevolking geïnfecteerd, dat is meer dan 100.000 individuen. Maar slechts de helft van deze personen is zich daarvan bewust. Er valt dus een kloof te dichten.
Volgens de Franse studie bevinden de patiënten die geïnfecteerd zijn, maar dat niet weten, zich in minstens 10% van de gevallen al in een gevorderd stadium. Momenteel wordt in Europa de screening op hepatitis C aangeraden voor personen die behoren tot een hoogrisicogroep. Volgens de auteurs suggereren de gegevens van 2014 dat in Frankrijk ongeveer 75.000 personen geïnfecteerd zijn in een populatie tussen 18 en 80 jaar, maar dat hoegenaamd niet weten. Ze zeggen dat deze personen zich in minstens één op de tien gevallen al in een gevorderd stadium van de ziekte bevinden. Nu beschikken we echter over bijzonder doeltreffende en veilige behandelingen waarmee we in enkele weken 95% van de patiënten, of zelfs meer, kunnen genezen.
De Franse onderzoekers hebben diverse mathematische modellen ontwikkeld, deze simuleren de gevolgen van een systematische screening volgens verschillende leeftijdsgroepen: voor de groepen 18-59 jaar, 40-59 jaar of 40-80 jaar. Tot slot is er ook de leeftijdsgroep 18-80 jaar, die de algemene screening wordt genoemd.
Volgens deze verschillende modellen is algemene screening het doeltreffendst. Die gaat immers gepaard met een betere levensverwachting en een betere levenskwaliteit, maar is ook kostenefficiënter.
Dit model heeft echter enkel en alleen zin als de algemene screening ook samengaat met de behandeling van alle geïnfecteerde patiënten met de meest recente antivirale middelen, en die zijn duur. Die hoge prijs is één zaak, maar deze behandeling voorkomt wel de kosten als gevolg van de ziekte en van de complicaties van de ziekte. Bovendien kan het virus zo op termijn worden uitgeroeid, terwijl er geen doeltreffende vaccinatie bestaat. Op basis van hun resultaten ronden de Franse specialisten hun conclusies af met de stelling dat hun model ook bruikbaar is voor hiv en hepatitis B…
Het blijft niettemin een feit dat de politieke keuzes niet uitgaan naar een uitbreiding van curatieve behandelingen van hepatitis C, wat wijst op een bepaalde maatschappelijke keuze…