Grote Amerikaanse farmabedrijven onderhandelbereid over prijzen medicijnen

Verschillende grote farmaceutische labs hebben zich bereid getoond om deel te nemen aan onderhandelingen om de prijzen van tien geneesmiddelen te doen dalen in de Verenigde Staten. Als de prijzen wel degelijk dalen zou dat een groot succes zijn voor president Joe Biden in de aanloop naar de verkiezingen van 2024.

Het Witte Huis gaf aan dat de groepen in kwestie in eerste instantie niet akkoord gingen om met Medicare, de ziektekostenverzekering voor 65-plussers, te onderhandelen over de prijzen van hun belangrijkste producten. Het gaat dan over behandelingen tegen bloedklonters, diabetes, hartproblemen, psoriasis en bloedkankers. 

Medicare kan sinds de zomer dergelijke onderhandelingen voeren en verschillende farmagroepen waren daartegen naar de rechtbank gestapt. Nu lijken ze dan toch akkoord om de gesprekken wel aan te gaan, mede omdat ze anders fiscale sancties riskeren.

De medicijnen waarover onderhandeld zal worden zijn onder meer Farxiga van het Zweeds-Britse AstraZeneca (diabetes), Entresto van het Zwitserse Novartis (hartproblemen) en Eliquis, tegen bloedstollingen, van het Amerikaanse Bristol-Myers Squibb. Dat laatste medicijn wordt voorgeschreven aan meer dan 3,7 miljoen Medicare-begunstigden.

"In totaal zijn tien geneesmiddelen geselecteerd om over te onderhandelen, goed voor een factuur (betaald door de senioren, red.) van 3,4 miljard dollar voor zowat 9 miljoen mensen die zijn ingeschreven bij Medicare", aldus het Witte Huis. De Biden-administratie geeft niet aan hoe sterk ze de prijzen wil zien dalen, maar hoopt op een "aanzienlijke" daling. 

De president heeft van het doen dalen van de prijzen van geneesmiddelen en de strijd tegen de 'Big Pharma' een van zijn grote speerpunten gemaakt. De plannen vallen onder Bidens Inflation Reduction Act, een omvangrijk programma inzake energietransitie en sociale hervormingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.