Grootste burgeronderzoek ooit naar geluid in Vlaanderen

Vanaf vandaag organiseert de Universiteit Antwerpen 'De Grote Geluidsbevraging', het grootste burgeronderzoek ooit naar geluid in Vlaanderen. Iedereen kan de bevraging over de impact van geluid op het dagelijks leven invullen.

Het overkoepelend project (De Oorzaak) is een samenwerking van de UAntwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de krant De Morgen en begon al in septemer. De partners willen gedetailleerd in kaart brengen welke geluiden we dagelijks horen en wat ze doen met onze gezondheid. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is blootstelling aan hoge geluidsniveaus een van de grootste milieugerelateerde oorzaken van gezondheidsproblemen. Langdurige blootstelling aan hinderlijk omgevingsgeluid kan hartziekten, diabetes en psychische aandoeningen veroorzaken. 

In de eerste fase van het project konden mensen aan de hand van parameters een geluidsrapport opstellen. "Ruim zesduizend deelnemers brachten hun geluidsomgeving in kaart tijdens een wandeling", zegt onderzoeker Jonas Lembrechts. "De resultaten leerden ons dat 22 procent van de respondenten het geluid in hun omgeving aangenaam acht. Zesenvijftig procent bestempelt het als onaangenaam. Complete stilte wordt bijna nergens ervaren."

De gegevens zijn subjectief, maar wel interessant in combinatie met de wetenschappelijke data die tijdens het verdere verloop verzameld zullen worden. Zo zullen inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven zich kandidaat kunnen stellen om een slimme geluidssensor aan hun slaapkamerraam te installeren. Tweeduizendvierhonderd mensen zullen twee maanden lang zo'n sensor krijgen.

De Grote Geluidsbevraging is het officiële startpunt van het onderzoek. Alle Vlamingen vanaf achttien jaar kunnen online deelnemen. De vragenlijst polst onder andere naar eventuele geluidshinder, en de bronnen ervan, in de buurt van je woning.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.