De groothandelaars die meermaals per dag leveren aan de 4.700 apotheken in België zeggen dat ze zich in een onhoudbare economische situatie bevinden en willen een hervorming van de manier waarop ze worden betaald, meldt Le Soir vandaag.
Volgens Comeos, de federatie die de belangen van de groothandelaars in geneesmiddelen verdedigt, is het huidige model niet langer houdbaar. "De nettomarge van de sector bedraagt nu nog slechts 0,2%", aldus Dominique Michel, hoofd van Comeos, in Le Soir.
"Het is waanzin. Ter vergelijking: bij de voedseldistributie zitten we nu tussen de 2 en 3%. De distributeurs zitten in de problemen. Vijftien jaar geleden waren er nog een dozijn verdelers. Vandaag zijn er nog slechts drie (Febelco, PharmaBelgium-Belmedis en Cerp). En morgen kunnen we te maken krijgen met een duopolie of een monopolie, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van de dienstverlening.
De kern van het probleem is volgens Comeos de wijze waarop deze tussenpersonen worden vergoed: ze worden betaald met een percentage op de prijs van de geneesmiddelen die ze leveren (naast een vaste prijs). De prijzen van medicijnen dalen echter.
Comeos pleit voor de invoering van een systeem van indexering van de marges van de distributeurs, zoals in Frankrijk gebeurt.