Grondwettelijk Hof vernietigt wetsartikel dat autonomie van ziekenfondsen aantast

Het Grondwettelijk Hof heeft een artikel vernietigd van de wet "dringende bepalingen inzake gezondheid" van 18 mei 2022, omdat het de organisatorische autonomie van de ziekenfondsen bovenmatig aantast en hen zo verplichtingen oplegt dat ze geen andere keuze hebben dan eenvoudige uitvoerders te worden van het beleid van de landsbond waarbij ze zijn aangesloten.

De zaak was aangespannen door de penningmeester en adjunct-secretaris van het socialistische ziekenfonds van de provincie Luxemburg, de "Mutualité socialiste de Luxembourg".

Het Hof meent dat door het omstreden artikel van de wet van 2022 een landsbond kan eisen dat een leidinggevende van een ziekenfonds dat lid is van de bond verplicht lid moet zijn van de landsbond. Dit tast volgens het Grondwettelijk Hof "de organisatorische autonomie van de ziekenfondsen bovenmatig aan en zij legt hen dusdanig verplichtingen op dat zij geen andere keuze hebben dan eenvoudige uitvoerders te worden van het beleid van de landsbond waarbij zij zijn aangesloten". 

Omdat er tegelijk ook andere controlemechanismen worden ingevoerd, vindt het Hof die maatregel "onevenredig met het nagestreefde doel" en vernietigt het het omstreden artikel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.